+ Képzőművészet

A bíró úgy döntött, nem kapják vissza a Pissarro-festményt

pissarro

A bírói döntés évtizedes vitára és jogi csatározásra tett pontot az 1897-ben Pissarro által festett képről, amit egy zsidó nő leszármazottai pereltek vissza, mint a nácik által eltulajdonított műkincset.

Keresés a weben

Egy amerikai szövetségi bíró elutasította, hogy elrendelje egy impresszionista festmény visszaszolgáltatását egy zsidó nő leszármazottjainak, akit 1939-ben kényszerítettek a műalkotás eladására a náci Németországban.

A bírói döntés évtizedes vitára és jogi csatározásra tett pontot az 1897-ben Pissarro által festett képről. A párizsi utcát ábrázoló Rue Saint-Honoré, Aprés-midi, Effet de Plui című festmény jelenleg a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum gyűjteményében van.

John F. Walter amerikai szövetségi bíró Los Angelesben elutasította Lilly Cassirer hozzátartozóinak beadványát, akik nemcsak a múzeumot, hanem Spanyolországot is perelték a festmény visszaszolgáltatását és az okozott kár megtérítését követelve.

Walter azzal indokolta elutasító döntését,

hogy az ügyben a spanyol jogot kell alapul venni, és annak értelmében nem kell elrendelni a kép visszaadását.

A bíró azonban indoklása végén felszólította a múzeumot,

hogy cselekedjen “helyesen”, mielőtt újabb perrel találná magát szemében, és dolgozzon ki megoldást az elrabolt náci műalkotások visszaadásáról Spanyolország által elfogadott nemzetközi egyezmények alapján – írta a The New York Times amerikai napilap.

Evelio Acevedo Carrero, a Thyssen-Bornemisza Alapítvány ügyvezető igazgatója, közölte, hogy a múzeum fontolóra vehet valamiféle erkölcsi elismerést, például feltünteti a kép mellett, hogy az egykoron a nácik által lefoglalt képzőművészeti alkotások közé tartozott.

A visszaszolgáltatási kérelmet a Kaliforniában élő örökös, Claude Cassirer nyújtotta be, és 2010-es halála után családjának tagjai folytatták a pereskedést a helyi zsidó szervezet segítségével.

Acevedo elégedettségének adott hangot,

mert az amerikai bíróság elismerte, hogy a festmény a spanyol múzeum tulajdona, a család azonban jelezte, hogy fellebbez.

Acevedo felhívta a figyelmet arra, hogy Lilly Cassirert a német kormány a második világháború után már kompenzálta, mivel a műtárgy holléte ismeretlen volt, és ezt a bíró is kiemelte döntésében.

A festmény 1951-ben bukkant fel az Egyesült Államokban, ahol egy kaliforniai műgyűjtő vette meg, 1976-ban került Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza báró gyűjteményébe, és a múzeum 1992-es megnyitása óta van a madridi intézményben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top