+ Tudomány

Így nézett ki a Tyrannosaurus rex unokatesója, a “zsarnokgyík”!

zsarnokgyík

Az öt mészkőtömbből kiszabadított csontokat a Manchesteri és a Portsmouthi Egyetem, valamint a Walesi Nemzeti Múzeum kutatói vizsgálták.

Felfedezték a félelmetes “zsarnokgyíkot”, a Tyrannosaurus rex apró unokatestvérét. A 201 millió évvel ezelőtt élt ragadozó a legkorábbi ismert jura kori dinoszauruszok közé tartozhat.

Az öt mészkőtömbből kiszabadított csontokat a Manchesteri és a Portsmouthi Egyetem, valamint a Walesi Nemzeti Múzeum kutatói vizsgálták. A csontváz egy ifjú dinoszauruszé volt, amely a triász végén vagy a jura időszak legelején élt. Az aprócska, mindössze 50 centiméteres, hosszú farkú, karcsú és mozgékony állat két lábon közlekedett. Állkapcsában éles, hajlított, recés fogak sokasága sorakozott, ami arra utal, hogy ragadozóról van szó, a dinoszaurusz valószínűleg rovarokkal, apró emlősökkel és hüllőkkel táplálkozott.

zsarnokgyík

www.walesonline.co.uk

A mészkőréteg, amelyből előkerültek a csontok, 201,3 millió éves, a jura legelején, a dinoszaurusz-kor hajnalán képződött. A walesi őshüllő így valószínűleg a világ legkorábbi jura kori dinoszauruszaihoz tartozott. A feltételezések szerint a Coelophysis dinoszaurusz nemmel volt rokonságban, amely a 203 millió és 196 millió évvel ezelőtti időszakban élt Észak-Amerikában, egyben a Tyrannosaurus rex távoli unokatestvére is lehetett.

Mint John Nudds, a Manchesteri Egyetem docense hangsúlyozta, ez a második dinoszaurusz, amely Wales területén előkerült.

Nagyon ritka leletről van szó

– mondta a paleontológus. Ismertetése szerint a theropoda (“szörnylábú”) dinoszauruszok nagyon gyorsan fejlődtek ki a jura időszak kezdetén, ám világszerte csupán néhány egyed megkövesedett maradványai kerültek elő.

zsarnokgyík

www.walesonline.co.uk

A walesi fosszíliának köszönhetően sokkal többet megtudhatunk a theropodák evolúciójáról

– tette hozzá John Nudds.

A fosszília vizsgálatai még folynak, és csak azok befejeztével kap nevet a parányi dinoszaurusz, amelynek maradványait a Walesi Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top