+ Irodalom

Mit gondol Esterházy Péter és Závada Pál a fiáról?

könyves magazin

Többek között ezek a témák is szerepelnek a Könyves Magazin nyári számában, Etgar Keret pedig írói egyszerűséggel egy IKEA-bútorhoz hasonlítja magát. Részletek:

Többek között ezek a témák is szerepelnek a Könyves Magazin nyári számában, Etgar Keret pedig írói egyszerűséggel egy IKEA-bútorhoz hasonlítja magát. Részletek:

Esterházy Péter Esterházy Marcellről:

A világon a legjobban az orra alatt morogni az én Marcell fiam tud. Ez kevésbé unottság vagy valami kelet-európai spleen jele, sokkal inkább egy általános nyelvi szkepszis hiteles megnyilatkozása.

Závada Pál Závada Péterről:

Azt a kérdést, hogy „mi leszel, ha nagy leszel?” – tekintve, hogy majdnem az ő kamaszkoráig azt se tudtam eldönteni, hogy én mi legyek –, nem feszegettem. Egy általam nem is sejtett irányból kezdte képezni magát (amelynek létezéséről sem volt fogalmam), másodmagával Akkezdetet nevezte ki (gondolom, szellemi) atyjának, aki következésképp egyáltalán nem én voltam, sőt, ha lehet mondani: sőt.

Grecsó Zoltán Grecsó Krisztiánról:

Mindig felnéztem rá. Ha már leltározunk, kezdjünk ott, hogy ő szerettette meg velem a főzést, a nagymamákat és persze az irodalmat is. Érdekes, hogy ez fontos nekem, a főzés. De olyan jó volt együtt csinálni, ahogy álltunk ott, és család voltunk, paprikás krumplit főztünk ketten a konyhánkban.

És még:

Péterfy Gergely és Bori koncerten őrjöng, Grecsó Zoltán egy padon egyensúlyoz, amíg bátyja, Krisztián a kutyájára vigyáz, Esterházy Péter és fia, Marcell fekete esernyő alól somolyog. A Könyves nyári száma híres írók (Dragomán, Esterházy, Grecsó, Kemény, Péterfy, Závada) híres rokonait hozta össze egy-egy exkluzív felvétel erejéig. A képek mellett a híresek arról is vallanak, hogy milyen a másik, beszélnek íróságról, családról, evésről, közös röhögésekről. A címlapon ezúttal az idei Aegon-díjas Péterfy Gergely és színész-énekes húga, Péterfy Bori látható, akiket Bori zenekarának az Amorf Ördögöknek a fellépése előtt kapott lencsevégre a Könyves magazin stábja.

A nyári számban nyilatkozik Nádasdy Ádám akinek a Könyvhétre jelent meg tárcakötete A vastagbőrű mimóza címmel. Nádasdy vall titokról, méltóságról, túlérzékenységről.

– Néha olyan vagyok, mint egy IKEA-bútor, amit nem az útmutató szerint szereltek össze – vallja magáról a Könyvfesztivál alkalmából Budapestre is ellátogató izraeli Etgar Keret, aki húsz éve bűvészkedik a rövid próza műfajával. Sajátos hangvételű, hol fájdalmasan vicces, hol viccesen fájdalmas novellái és kisregényei hátborzongatóan pontos képet festenek Izrael abszurd mindennapjairól. A szerző öngyilkosságról, irodalomról és politikáról beszélgetett a Könyves szerkesztőivel.

könyves magazin

Ritkán vagy sosem taglalt téma a válás, és még kevesebbet hallhatunk arról, hogy egy ilyen horderejű esemény milyen hatással van az érintett gyerekeinkre. Gyurkó Szilvia most megjelent hiánypótló könyvével szülőknek segít abban, hogy a válás során gyerekeik a legkevésbé sérüljenek. A Rám is gondoljatok, nem csak a szülőknek segít a gyerekjogi szakértő szándéka szerint, hanem mindenkinek nagymamától, ügyvéden, pedagógusig, akiket érint a változás.

Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb nemzetközi könyvsikere Paula Hawkins regénye, A lány a vonaton, ami itthon is vezeti az eladási listákat. A szerző szerint az új típusú krimi, a domestic noir nem sorozatgyilkosokról vagy kémekről szól, hanem azokról a veszélyekről, amelyek az otthonainkban, a kapcsolatainkban fenyegetnek bennünket. A műfaj sajátosságait mutatja be a magazin legújabb száma.

A Könyves Magazin megmondja, mit olvassunk idén nyáron – szupermenő ifjúsági regényt, posztapokaliptikus Budapest-eposzt vagy lengyel-magyar gasztrotripet? A nagy nyári könyvmellékletben 15 friss magyar regényből és novelláskötetből olvashatunk részleteket, Spiró György, Bartók Imre, Szvoren Edina, Krysztof Varga, Baranyai Ákos és Angyalosy Eszter új könyvébe tekinthetünk bele a magazin jóvoltából.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top