+ Irodalom

A középkorú férfiak problémáiról tabuk nélkül

wieringa

Szép, fiatal feleségem című könyvének kapcsán a Könyvfesztiválon interjúztunk is a szerzővel. Tommy Wieringa legújabb regényében elszakad fiatal hőseitől, ezúttal az öregedésről és a férfiak titkairól mesél.

Szép, fiatal feleségem című könyvének kapcsán a Könyvfesztiválon interjúztunk is a szerzővel. Tommy Wieringa legújabb regényében elszakad fiatal hőseitől, ezúttal az öregedésről és a férfiak titkairól mesél.

Nagyon szórakoztató volt olyan dolgokról írni, amikről az emberek nagyon keveset beszélnek: a férfiak titkait fedem fel ebben a könyvben. Sok fiatallal beszélgettem a könyv kapcsán, akik mind azt mondták, hogy nem hiszik el, hogy ennyire rossz lesz majd középkorúnak lenni; viszont az idősebbek szerint a főhős még nem eléggé idős az ilyen problémákhoz – de ők alighanem elfelejtették, hogy milyen volt igazából 48 évesnek lenni. Akkor is problémákkal küzdöttek, csak azokat a 60 feletti bajaik miatt mára már jelentéktelennek látják

– nyilatkozta nekünk Tommy Wieringa a Szép, fiatal feleségem című regényéről, amely a Könyvfesztivál hetében jelent meg magyarul. A könyv főszereplője és felesége között ugyanis van tizenpár év, amely felerősíti a középkorú férfi kínlódását a múló idő miatt.

A bácsi biztos rosszban sántikál!

Kényes téma ez: a nagy korkülönbségű párkapcsolatok extrém esetben ki tudnak váltani olyan indulatokat, mint a homoszexualitás. Elég csak arra gondolni, hogy micsoda felhördülés volt Faludy György és Fanny házasságából, majd később fotósorozatából. A Szép, fiatal feleségem házaspárja között ugyan nem 65 év van, hanem csak 14; de ez a 14 év is pont elég ahhoz, hogy a kapcsolatukat feleméssze.

A nagy korkülönbség általában azért böki a csőrünket, mert nem tudjuk elképzelni, hogy az adott kapcsolat érdekmentes lenne. Az idősebb férfinek jól jön egy fiatal feleség, ráadásul biztosan perverz is, a fiatalasszonynak pedig tuti apakomplexusa van és/vagy nem szeret dolgozni, várja az örökségét; és így tovább, mindenki tudná folytatni. Pedig hol van az megírva, hogy egy párkapcsolat csak úgy szent és tiszta, ha a két fél között legfeljebb 4-5 év van?

Sehol. Ezt a viszonylag hosszú bevezetőt azért láttam szükségesnek, hogy rögtön le tudjuk szögezni azt, hogy Wieringa történetében nem találjuk a megoldást. A könyvben látunk arra is példát, amikor Edward és Ruth remekül megvan, valamint látjuk azt is, hogyan esik szét a kapcsolatuk. Pedig igazán még az sem biztos az, hogy a szétesésnek külső okai lennének.

Tommy, aki 2000-ben volt 33 éves

Tommy Wieringa főhősei szimpatikus és jóravaló emberek: Edward a szakmájában elismert, kifogástalan modorú víruskutató biológus, Ruth pedig egy okos, lehengerlő személyiségű fiatalasszony. Ez papíron tényleg nem rossz felállás, még a korkülönbség ellenére sem: a férfi azonban mintha saját magát kergetné bele azokba a hibákba, amik fenntarthatatlanná teszik a kapcsolatot – legalábbis Ruth számára.

Ugyan nem a férfi az elbeszélő, mégis Wieringa regényének legnagyobb részét a férfi önelemzése teszi ki, amihez persze hozzátartozik, hogy próbálja környezetének erőviszonyait is felmérni. Wieringa remekül ismertet és mesél, és noha úgy tűnhet messziről, hogy a Szép, fiatal feleségem egy éppen lerobbanó fickó kesergésáradata, itt mégsem erről van szó.

Köszönhető ez Wieringa humorának, valamint kimért stílusának. A Szép, fiatal feleségem szövege nagyon gördülékeny, olvasás közben viszont az is érezhető, hogy Wieringa nagyon tudatosan játszik az olvasó figyelmével. A regény olvasása közben az egészségesnél jóval többször jutott eszembe Alain Tanner filmrendező, holott egy mély analízis lehet nem sok hasonlóságot fedne fel, valahogyan mégis nagyon hasonlít a két alkotó tónusa. Ki tudja, lehet, hogy nem is véletlen.

Tommy Wieringa: Szép, fiatal feleségem. Libri, Budapest, 2015.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top