+ Tudomány

Egy konfuciánus orvos üzenetét találták meg a sírban

konfuciánusz

A sírhelyhez egy folyosó vezetett, amelyet egy ajtó választ el a sírkamrától. A régészek a kamrában vasszegeket, korhadt fatörmeléket és ismeretlen eredetű csont maradványokat találtak.

Egy több mint 700 évvel korábban praktizáló konfuciánus orvos sírját találták meg az északnyugat-kínai Senhszi tartományban. Az egykori egészségügyi iskola tekintélyes vezetőjének nyughelyén találtak egy 665 szóból álló feliratot is.

A régészek egy Csoucsi nevű településen bontották meg a Jüan-dinasztia (1271-1368) korából származó sírhelyet, és az ott talált részletes leírásból fejtették meg, hogy egy Vu Csing nevű tudós orvost temettek el benne.

Vu a Kínában neves Zsu Ji, konfuciánus orvos dinasztia családjába született – tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget Tuan Ji, a tartományi régészeti intézet kutatója. Magyarázatul hozzátette, hogy a konfuciánus orvosok megkülönböztetett tiszteletet élvező csoportot képeztek a korabeli társadalomban; egyszerre voltak alapos ismerői a konfuciánus filozófiának és bizonyítottak jártasságot az orvostudományban.

A sírfelirat szerint Vu posztja szerint felelős volt a helyi egészségügyi ellátásért és az oktatásért. Egy szintén kőbe vésett történet pedig arról számolt be, hogy egy alkalommal saját karjából metszett ki egy darab húst, hogy beteg anyjának így fejezze ki gyermeki odaadását.

A szakértők szerint a felfedezés adalékot nyújt a kutatóknak ahhoz, hogy eddig ismeretlen megközelítésből tanulmányozzák a nagy múltú kínai orvoslás történelmét, illetve a Jüan-kori társadalmi viszonyokat.

A sírhelyhez egy folyosó vezetett, amelyet egy ajtó választ el a sírkamrától. A régészek a kamrában vasszegeket, korhadt fatörmeléket és ismeretlen eredetű csont maradványokat találtak. Hetvenhat darab úgynevezett temetési kellék is megmaradt az utókor számára, köztük kerámiaedények és jáde tárgyak.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top