+ Színház

A K2 színház lesz az idei Thealter díszvendége

Idén 25. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.

A kiváló minősítésű művészeti fesztivál július 17-25. között várja Szegeden a színházkedvelőket.

A három éve bevezetett A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot a szervezők döntése alapján idén a k2 Színház nyerte el. A tehetséges, fiatal csapat 2011 őszén, az első THEALTER U21 plusz kisfesztiválon mutatkozott be Szegeden, emlékezetes Sziszüphosz – nyílt próba egy felvonásban című előadásukkal, amelyet a kaposvári egyetem színészhallgatóiként készítettek.

k22

Még ugyanebben az évben az állandósulni látszó társulat felvételt nyert a Független Előadó-művészeti Szövetségbe (FESZ), melynek azóta is tagja. 2012-ben sikerrel indultak a THEALTER helyspecifikus projekt pályázatán. azt a csöndet nem tudjuk eljátszani című produkciójukkal nem csak közönségsikert arattak, de elnyerték a zsűri fődíját is. 2013-ban elnyerték a FESZ „Pályakezdő” díját.

Tavaly már állandó játszóhellyel nem rendelkező független társulatként tértek vissza Szegedre: a 24. THEALTER záróprodukciójaként a nagysikerű Mielőtt az éj leszáll! című, Jurányi-díjas Brecht-adaptáció, a IV. THEALTER U21 plusz Desszert kisfesztiválon pedig Baka-estjük, a Yorick visszatér bűvölte el a közönséget. A két fellépés között pedig a k2 Színház jelölést kapott a Színházi Kritikusok Céhe által adományozott Színikritikusok Díjának különdíjára is.

Újraolvassák a klasszikusokat, s ezek ürügyén mindig értékeikről, világképükről, vágyaikról és álmaikról beszélnek. Bátran kísérleteznek, s amit mondanak, az őszinte, tiszta vallomás a minket körülvevő világról. S ha mindez nem lenne elég: még humoruk is van

– írja Karsai György a társulatról.

A jubileumi THEALTER fesztiválon az idei évadban létrehozott előadásaik közül bemutatják a Szkéné Színházban készült Züfec – tisztelet a kivételnek egy részben és a Stúdió K társulatával közösen létrehozott, Dürenmatt: A nagy Romulus című drámájára alapozó Bakfitty című előadásokat. Előbbiek 1-1, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával a budapesti Hátsó Kapuban bemutatott Csehov-adaptáció, az Apátlanok – tétlenség 2 részben két alkalommal lesz látható Szegeden. A társulathoz és a kaposvári egyetemhez kapcsolódó Macskák Esernyővel zenekar is bemutatkozik a fesztiválon.

A THEALTER nyitó napján, július 17-én lesz látható a fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában a Manipulációk című előadás. Bár hosszú évek óta készülnek előadások kifejezetten a fesztiválra, illetve rendszeresen hozunk létre koprodukciós előadásokat hazai és határon túli magyar alkotókkal, ez most egy különleges előadás, illetve alkalom a fesztivál negyedszázados történetében.

A Manipulációk öt régiós színházi intézmény és fesztivál közös projektje. Az együttműködést 2013-ban a MASZK Egyesület kezdeményezte kifejezetten a 25., jubileumi THEALTER fesztiválra, felkérve Bojan Jablanovec rendezőt, a szlovén Via Negativa színházi csoport vezetőjét a koncepció kidolgozására, illetve a projekt vezetésére. 2014-ben kezdődtek meg az előkészületek, az együttműködéshez csatlakozott két határon túli magyar színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, valamint az újvidéki INFANT fesztivál.

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció is. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, valamint a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó blog jr, és mozgóképes tudósításokat is terveznek: idén is folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top