+ Irodalom

Egy orrszarvúápoló sötét titkai

Rinocérosz-terápia

Rinocéroszok iránti őrült rajongás, zuglabor az állatkert legmélyén, tülöklopás és egyéb bűncselekmények. Kedves Tibor Rinocérosz-terápia című regénye olykor könnyed és humoros, máskor a legdurvább thrillert is kenterbe veri.

Kis Norbert Gellért-hegyi villájába egymás után viszi fel a nőket. A férfit a média a tenyerén hordozza. A betegesen rinocérosz-rajongó Norbert azonban sötét titkokat őriz, az állatkert mélyén rejtett zuglabort működtet, egyik társával rendre követnek el bűncselekményeket, és egy családi tragédia emléke is ott motoszkál agyában.

Április 20-án jelent meg a Libri Könyvkiadónál Kedves Tibor regénye, a Rinocérosz-terápia. (Interjúnk a szerzővel a könyv kapcsán itt olvasható.)

Rinocérosz-terápia? Az micsoda? Az meg mi lehet? Most vagy valami könnyed, vicces történetet, vagy valami nagyon elborult sztorit kapok.

– mondtam magamban, amikor kezembe vettem a 276 oldalas könyvet. Nos, nem jártam túl messze az igazságtól.

A szkatolról mindig anyám jut eszembe.

– ezzel a mondattal indít a könyv. A prológusban arról mesél részletesen a főhős, hogy épp nyakig ül a szarban. És nem képletesen, hanem a szó szoros értelmében. Ez a fanyar humor és cinizmus tökéletes kiindulópont. Aztán Kedves Tibor elkalauzol minket a Fővárosi Állatkert világába, amelyről olyan részletesen ír, hogy szinte érezzük a hely jellegzetes szagát (vagy nevezzünk inkább illatnak?). Ez a helyszínválasztás egyébként is szerencsés, hisz az állatkertről valószínűleg mindenkinek vannak gyerekkori emlékei, melyek a regény olvasása során szép lassan megelevenednek. Nem véletlen, hogy a szerző ennyire sokat tud az állatkertről: interjúnkból kiderült, hogy Kedves Tibor korábban orrszarvúápolóként tevékenykedett ott. De nem csupán a helyszínt, hanem az orvosi kifejezéseket és beavatkozásokat is behatóan ismeri. Ennek ékes példája, hogy olykor latin kifejezéseket használ, egy-egy állati operációt pedig szinte lépésről-lépésre, igencsak szemléletesen mesél el.

De azért ne tessék megijedni, a Rinocérosz-terápia nem csöpög a vértől. Legalábbis egy ideig nem. A történetet rendkívül kalandos. Olyan, mintha egy drámát és egy sötét hangulatú krimit kereszteztek volna. A végére aztán annyira bedurvul a történet, hogy abból le lehetne forgatni a legütősebb thrillert is. A könnyen követhető, mégis izgalmas cselekményt végtelenül laza hangnemben tálalja Kedves Tibor. Egyértelműen érezhető a kortárs alkotásokra jellemző modern felfogás, és ez jól passzol a történethez. Főszereplőnk, Kis Norbert igazi magának való figura, akiről egyre többet és többet tudunk meg, és valamiért a sokadik gaztett után is képesek vagyunk őszintén szurkolni neki.

Ahol az emberek a vadállatok

A Rinocérosz-terápiában az állatok kulcsszerepet kapnak. Nem, az ezüsthátú gorilla nem beszél és nem old meg semmilyen rejtélyt. Az állatok semmi különöset nem tesznek, csak állatként viselkednek. Eredendő ártatlanságuk miatt mégis abszolút pozitív hősöknek érezzük őket, merthogy a könyv emberi szereplője sem hibátlan. A rinocérosz kapja a legnagyobb hangsúlyt, ő adja a történet keretét. Egyfajta misztikum veszi körül az orrszarvút, aki ősállatként, a titkok őrzőjeként, szinte szimbólumként jelenik meg a regényben.

A rinocérosz-terápia az abszurd történetével együtt is könnyen fogyasztható olvasmány. Kedves Tibor ügyesen teremtette meg az állatkert magával ragadó atmoszféráját, és gondosan megalkotta Kis Norbert karakterét. Ezt a regényt bármikor szívesen veszem le a polcról: olykor viccesen abszurd, olykor drámai, olykor pedig súlyos, akár egy megtermett rinocérosz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top