+ Média

Volt Die Presse-főszerkesztő ostorozza a Burgtheatert és brilliánsnak ítéli az aradi vértanúzó választ

Igaz ugyan, hogy a magyar kormány pártpolitikai szempontok alapján nevezett ki vezetőket néhány színház és más intézmény élére, de Ausztriában is ugyanez történik, írja az osztrák politikai blogger.

A Burgtheater igazgatója postafordultával megválaszolta Vidnyánszky Attila levelét, írta szerdán este a bécsi színház sajtóosztályára hivatkozva a színház.hu.

A Burgtheater intendánsa, Karin Bergmann kifejtette, hogy a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) való részvételüket megtiszteltetésnek vették, ezért kifejezetten köszönetet is mondtak, egy esetleges újabb meghívás esetében szívesen érkeznek ismételten Magyarországra. Hangsúlyozta:

a Burgtheaterben véleményszabadság van, és ezt képviselik más színházakban is.

A Vidnyánszky Attilának írt válaszlevelet a Burgtheater nem hozza nyilvánosságra – közölte a színház.

burg

Vasárnap este egy váratlan akció keretében egy, a magyarországi demokráciát féltő politikai nyilatkozatot olvasott fel a Burgtheater Sirály-előadása után a bécsi társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban. Vidnyánszky Attila főigazgató hétfőn levélben kért magyarázatot Karin Bergmann-tól, Blaskó Péter színművész nyílt levelet írt.

Ausztria egyik vezető és mérvadó politikai blogjának szerzője, Andreas Unterberger blamázsnak nevezte szerdán a bécsi színház magyarországi akcióját, amely szerinte nem odaillő és tartalmilag nevetséges volt. A szerző megjegyezte:

igaz ugyan, hogy a magyar kormány pártpolitikai szempontok alapján nevezett ki vezetőket néhány színház és más intézmény élére, de Ausztriában is ugyanez történik. El tudja valaki képzelni, hogy Ostermayer (az Osztrák Szociáldemokrata Párt által delegált kultuszminiszter) nem baloldali embert helyez egy állami színház élére?

– teszi fel a kérdést a Die Presse korábbi főszerkesztője.

A szerző szerint a Burgtheater munkatársainak minden okuk meglenne arra, hogy színházuk legutóbbi pénzügyi botránya után a saját munkájukra koncentráljanak, és ne a magyarok „nehéz helyzetére”, majd megjegyzi:

a magyarok helyzete ugyanis 30 évvel ezelőtt, a kommunista diktatúra alatt ezerszer nehezebb volt. A magyar gazdaság az utóbbi időben pedig sokkal jobban fejlődik, mint az osztrák.

Andreas Unterberger a magyarok válaszát, hogy a nyilatkozat alatt megidézték az aradi vértanúkat, briliánsnak nevezi, és úgy véli,

az osztrákok a szégyen miatt csak a fejüket csóválhatják kétségbeesve.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top