+ Természet

Furcsa folt a Csendes-óceánon

globális felmelegedés

Másfél éve vesztegel egy 2000 km széles, 100 méter mély, meleg víztömeg Észak-Amerika partjainál. A tudósok által csak foltként emlegetett jelenség megzavarja a környező fajokat és különös időjárási viszonyokat idéz elő.

Másfél éve vesztegel egy 2000 km széles, 100 méter mély, meleg víztömeg Észak-Amerika partjainál. A tudósok által csak foltként emlegetett jelenség megzavarja a környező fajokat és különös időjárási viszonyokat idéz elő.

A folt megváltoztatta a vízkörforgási sémákat, hatást gyakorolva a kontinens belsejének vizeire és átalakítva a tenger ökoszisztémáit. Bár a tudósok szerint a bolygó óceánjainak felmelegedése nem okolható a rejtélyes és hosszú életű anomáliáért, többek szerint ez már egyfajta figyelmeztetés a Csendes-óceánra az elkövetkező évtizedekben vetülő változásokra.

A műholdas felvételek már 2013 augusztusában jelezték a különös képződmény kialakulását, a gömbölyded folt jól látható volt az Alaszkai-öbölben. A kutatók szerint egy hosszantartó időjárási séma, az úgynevezett nagynyomású “gerinc” elterelte a mélyen meghúzódó hideg vizeket felkavaró szeleket, melyek ezáltal hűvös levegőt és vizet hoznak nagy magasságokból.

Hónapokkal később az alaszkai halászok és hatóságok is több olyan faj megjelenéséről számoltak be, melyek a melegebb, esetenként a trópusi vizek lakói, míg más fajok több ezer kilométerrel északabbra jelentek meg megszokott élőhelyeiktől.

Több fajjal még soha nem találkoztam itt.

– mondta Bill Peterson, a Seattle-i Északnyugati Halászati Tudományos Központ plankton szakértője.

A teljes cikket az sg.hu oldalán érheted el.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Zoltan J Kiss szerint:

  A felmelegedéstől nem kell megijedni. Ez a gravitációval hajtott földi elemi evolúció része. A föld keletkezésekor a teljes felületet a víz boritotta, mert a földben a plazmától kiinduló kvantum kommunikáció sebessége és a kialakuló földfelszín feletti kvantum tér kvantum sebessége között nem lehetett lépcső. A víz volt a folytonosság biztosítéka. (A vízben a kimért fénbysebesség kisebb mint a földön mért.) A víz volt a fékező, moderációs közeg. A tengerek funkciója a mai napig is ez.
  Ott ahol a föld felszín alatti kvantum kommunikációs sebesség kvázi egyenlő lett a földfelszín felettivel, a tengerek el is tűntek. Ahol ez a különbség jelentősebb, ott maradtak a tengerek. Egyébként a tengerek alja szigorúan mélyen van, a kvantum kommunkáció sebessége pedig a mélyben (a földben) nagyobb mint a tengerszint felett, hiszen az jelentősen alatta van a föld felszínnek.
  Valami történt a mélyben, ami a felszíni vízben – mint a külső kvantum térrel érintkező részben – elektron folyamat kék eltolás (blue shift) konfliktust okoz. Ezt mutatja a melegedés és annak felszíni terjedése. Az alsó tengferfenéki elemi kommunikáció intenzívebb lett. Ez az ami befolyásolja a moderációt. A meleg folt terjeséde nemcsak a felszínen zajlik, hanem mélységben is, csak a mi téridőnkben ez nehezebben mérhető, mert mi kisebb intenzitásúak vagyunk a föld felszínén mint az elemi folyamataink a mélyben.
  Az intenzitás növekedés az expanzió része, amennyiben az addig elfedett elemi folyamatok a szó szoros értelmében a tengerfenéken illetve alatta nagyobb teret/felületet kapnak.
  Fejlődünk.
  De ezt mi magunk is “provokáljuk”, mert a föld felszínén mi is jelentősen intenzívebbek vagyunk.
  (Ezt betettem az sg.hu-ba is)

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top