Börtön kapott, mert összegyűjtötte az esővizet

Foster_Jerod-7661-2_jpg_800x1000_q100

Börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki a saját birtokán gyűjtötte össze az esővizet az USA-ban. A világszerte alkalmazott és bevált gyakorlat az Egyesült Államokban bűncselekménynek minősül, mivel a helyi szabályozások szerint az esővíz is állami tulajdon. Az ügy ma is nagy hullámokat kavar az USA-ban, írja a yournewswire.com portálra hivatkozva az Agrárszektor.hu.

A mintegy 170 hektárnyi birtokán elhelyezett 3 tárolóban

gyűjtötte össze az esővizet az a férfi, akit a napokban ítéltek el az Egyesült Államokbeli Oregonban –  Az országban az utóbbi években szigorú szabályozásokat vezettek be annak érdekében, hogy korlátozzák a szerintük állami tulajdonú vízkészletek privát felhasználását. A szabályozást a lakosság felháborodottan fogadta, mivel az esővíz összegyűjtése sokáig ott is bevált gyakorlatnak számított. (Képünkön egy texasi farmer a víztakarékossági program részeseként a kukoricaföld nedvességét méri.)

Az elítélt férfit harminc napos, letöltendő börtönbüntetésre

és 1500 dollár befizetésére kötelezték. A vád egy 1925-ös törvényre hivatkozott, amely szerint a víz – az esővíz is – állami tulajdon. Érdekesség, hogy az eset egészen 2002-ig nyúlik vissza, amikor is az Oregon állami vízfelügyelet bejelentést kapott a férfi birtokán elhelyezett tárolókról. Emiatt egyszer már figyelmeztették, de nem szüntette be a tevékenységét, ezért korábban három év próbaidőre ítélték. A próbaidő lejárta után újra kihelyezte a tárolókat, és 2012-ben tényleges börtönbüntetést kapott.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!