+ Film

Helló! Itt vagyunk! Van-e a vonal túlsó végén valaki?

Lámpagyújtogatók

Mit keresünk ezen a bolygón? Mi a tehetség? Hogyan töltenénk életünk utolsó napját? 42 hazai híresség töpreng az élet nagy kérdésein Százados Miklós sci-fivel nyakon öntött mélyinterjúk sokaságában. Megnéztük a Lámpagyújtogatókat.

Egy ideje már kíváncsian vártuk Százados Miklós Lámpagyújtogatók filmjét, amit az alkotók csak kultursci-fiként emlegettek. Az előzetesből, illetve a rendezővel készített interjúnk alapján elmélkedős, filozofálgatós mozit vártunk. Beszélgetésekkel tarkított filmet, ami rólunk szól, és egyfajta üzenet az ismeretlen, távoli civilizációknak.

A Lámpagyújtogatók igazi sci-fihez méltó kezdéssel indít: futurisztikus hangkavalkád és vibráló betűk, számok. Utána viszont nem Thomas Anderson sztoriját ismerjük meg, hanem 42 ismert és elismert magyar áll a kamerák kereszttüzébe. Péterfy Bori, Dombóvári István, Erdei Zsolt, Növényi Norbert, és a komplett Tankcsapda is beszáll a filozofálgatásba. Itt egy színész, ott egy sportoló, amott egy zenész. Van itt kérem mindenféle figura, és mindannyian elértek már valamit a saját hivatásukon belül: nem azzal lettek híresek, hogy 3 hónapig meztelenkedtek és részegeskedtek, esetleg részegen meztelenkedtek egy villában.

Mi a tehetség?

Egy ilyen kérdésre nehéz úgy válaszolni, hogy közben az illető ne puffogtasson brutális közhelyeket és ne tűnjön álszerénynek. Tehetségembereink monológjait olyan ügyesen vágta össze Százados Miklós, hogy a megszólalók válaszai szinte összefonódnak, egymás mondatát fejezik be, holott külön-külön készültek az interjúk. Ez a koherencia adja meg a film sajátos varázsát, máskor viszont pont attól lesz érdekes egy kérdés, hogy mindenki csípőből más választ ad rá.

Mit keresünk?

– hangzik el egy szintén súlyos kérdés.

– Nettó 250 ezret.

– csapja le a magas labdát Kiss Tibi, a Quimby frontembere.

Lámpagyújtogatók

A gondosan összefűzött interjúfoszlányokat, gondolatokat ízlelgetve egyfajta ünnepélyes hangulat is hatalmába keríti a nézőt. Magunk is megpróbáljuk megválaszolni az élet nagy kérdéseit, miközben kíváncsian figyeljük, Százados Miklóséknak sikerül-e eljuttatni távoli céljáig az emberiség csillagközi üzenetét. A Lámpagyújtogatók 42 megszólalója a film előrehaladtával egyre inkább hús-vér emberként, mintsem érinthetetlen sztárként jelenik meg a vásznon. A vége felé már úgy tekintünk rájuk, mint testvérekre, bajtársakra. Bár néha megijedtem, hogy szentimentális hatásvadászatba fullad majd Százados Miklós alkotása, ez azonban nem történt meg. A Lámpagyújtogatók van olyan lendületes, hogy ne unjunk rá a folyamatos válaszkeresésre. A 42 híresség láthatóan felnőtt a feladathoz, képesek úgy beszélni elvont témákról, hogy az egy percig sem tűnik okoskodásnak vagy mellébeszélésnek.

Lámpagyújtogatók

Helló! Itt vagyunk! Van-e a vonal túlsó végén valaki?

– így hangzik a Lámpagyújtogatók utolsó kérdése. A feleletet majd csak később kapjuk meg. Ha a csillagközi üzenetre nem is érkezik válasz az Androméda-ködből, egy izgalmas alkotással már mindenképpen gazdagodtunk. A kultúr sci-fi kifejezés helyett inkább azt mondanám, a Lámpagyújtogatók egy motivációs mozi, ami komoly gondolatokra világít rá, de nem tanárként oktat, hanem filmként szórakoztat. Hivatalosan április 22-én debütál (a WestEnd mozijában) egy különleges esemény keretében, amit élő internetes közvetítésen keresztül is lehet majd követni.

Az új remény(ek)

A 2015-ös év eddig igazi felüdülést okozott a magyar film szempontjából. Ujj Mészáros Károlytól (interjúnk itt)kaptunk egy Rókatündért (kritikánk itt), amiről elsőre meg sem mondtuk volna, hogy magyar alkotás. Aztán jött a nagyrészt közönségi finanszírozással készült Balaton Method (kritika,interjú) ami merőben újat hozott képi világát tekintve. Most pedig itt a Lámpagyújtogatók, ami állami támogatás nélkül jött létre – ahogy Százados Miklós fogalmazott – baráti összefogás eredményeként. Kedves magyarok, csak így tovább!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top