+ Film

Mély és magával ragadó, de az emberi szem számára szokatlan film a Lámpagyújtogatók

Lámpagyújtogatók

Április 22-én mutatják be a Lámpagyújtogatók című magyar kultur sci-fi, Az állami támogatás nélkül készült film egyfajta üzenet az emberiségtől és az emberiségről. Interjú a Lámpagyújtogatók rendezőjével, Százados Miklóssal.

Április 22-én kerül bemutatásra a Lámpagyújtogatók című magyar kultur sci-fi, amiben 42 hazai híresség, köztük Kamarás Iván, Dombóvári István és Erdei Zsolt is szerepet kapott. Az állami támogatás nélkül készült film egyfajta csillagközi üzenet az emberiségtől és az emberiségről. Az április 22-ei ősbemutatón a Lámpagyújtogatókban szereplő több híresség is a színpadra lép, az eseményt pedig több portál is élőben közvetíti majd. Interjú a film rendezőjével, Százados Miklóssal.

A Lámpagyújtogatókat kultur sci-fiként aposztrofálják. Mit jelent ez? Milyen filmre számíthat a közönség?

A Lámpagyújtogatók kategóriát teremtett. A film gondolatiságát tekintve a sci-fi és a kulturális célzatú alkotások között kihúzott képzeletbeli kötélen billeg. Sok szempontból teljesen újszerű. 42 ismert és elismert embert érdemben nyilatkozni ezelőtt nem láttam egy filmalkotásban sem. A standard sokszereplős beszélőfejes filmekben sem szoktak nagyon tizenöt-húsz megszólaltatott interjúalany fölé jutni és erre nyilván a rendezőknek megvan a jó okuk. Mi energiát és időt nem kímélve tettük ezt meg, nem is a szereplők, hanem a mondatok mögött húzódó mögöttes gondolat rajzol nagyon érdekes és tanulságos történeteket. Mély és magával ragadó, de az emberi szem számára szokatlan filmet várhatunk, amely az átkötő jelenetei révén a humorral sem spórol. Furcsa, elmesélt történetvezetés ez, egyfajta spirituális utazásba rántva a nézőt.

A sajtóközleményt olvasva úgy tűnik, a Lámpagyújtogatók nem csupán Magyarországról, inkább az egész emberiségről, bolygónkról szól. Lehetséges, hogy angol felirattal külföldiek számára is elérhetővé teszik az alkotást?

Vannak ilyen irányú elképzelések, miszerint túl azon, hogy a mi nagyjaink nem biztos, hogy ismertségüket tekintve külföldön is olyan közkedveltek, mint itthon, de az általuk megfogalmazott gondolatok nagyon jellemzőek az európai emberre. Ez minden bizonnyal érdekes lehet a külföldön, vagy más kontinensen élők számára is. Elképzelhető tehát, hogy ezt a filmet felirattal is ellátjuk a jövőben.

Mennyi ideg tartott a forgatás?

A film ötlete 2013 januárjában született meg. Közel két és fél évet dolgoztunk vele, ebből a forgatás a felét, tehát több mint egy évet tett ki.

A Lámpagyújtogatók állami támogatás nélkül jött létre. Nagyságrendileg mennyi pénzbe került a leforgatása, illetve mennyire volt könnyű támogatókat találni?

A film a szó nemes értelmében vett baráti összefogás eredménye. A szereplők a küldetést megismerve ingyenesen vállalták a szereplést. Viszonylag kevés ember rengeteg energiáját szívta a film készítése magába. Ha a befektetett időt és energiát számokkal kellene kifejezni, akkor sok tíz millió forintos nagyságrendű költségekről beszélhetünk. Ha azonban az ember egy ilyen feladatnak nekilát, akkor nem szerencsés, hogy hagyja a képzeletbeli számlálót a szemei előtt pörögni, mert az nagyon hamar elveheti a filmkészítési kedvet. Kis csapat vagyunk, a film elkészítését érdemben nem támogatta cégszerűen senki, áldozatot hoztunk és a saját zsebünkbe nyúltunk, illetve az emberi jóindulat volt az, ami még segített.

Alapvetően nem filmes szakemberek alkotása a Lámpagyújtogatók. Elsőfilmesként mi volt a legnagyobb nehézség az előkészületek és a forgatás során?

Bár más és más területen dolgozunk, a hobbink révén már sok éve kötődünk a filmhez. Jómagam videóklipeken edződtem, Kozma Orsitól kezdve Dopemannek és az Animal Cannibals tagjaival is készítettem videóklipeket, a Kiscsillag, a Back II Black is felkért. A Tankcsapda két ízben is a kameráim tüzébe került. Ákosnak pedig klipek és kisfilmek mellett egy negyven perces dokumentumfilmet is forgattam, ami után A tüke Fenomén címmel elkészült a fesztiválnyertes, egész estés kreatív dokumentumfilmem. Ilyen értelemben tehát nem vagyok már elsőfilmes. Először kerül a szerzői filmem a mozikba, ez mindenképp egy új szakasz. Nehézségek természetesen voltak, mindent túlbiztosítottunk, túlforgattunk, 3 TB anyagból kellett a Lámpagyújtogatókat a végső formájára vágni. Ez pedig – bár a végeredményen nem is biztos, hogy meglátszik, de – az utómunkával együtt egy 10 hónapos, egy emberként is sokszereplős, nagyon kemény menet volt.

Április 22-én, a Föld napján lesz a Lámpagyújtogatók ősbemutatója. Az ígéretek szerint a WestEnd City Center mozitermében jelen lesznek a film főszereplői is. Mire számíthat az a néző, aki részt vesz az ősbemutatón?

Nagyon kitüntető, hogy a film szereplőinek nagy része vállalta, hogy részt vesz a premieren. Megtisztelő a bizalom is, hogy bár senki sem látta még a filmet, de sokan néhány percben fel is szólalnak és mindenki a saját módján, egy képzeletbeli néhány perces űrüzenetet fogalmaz majd meg. Lesz, aki tudományosan. Lesz, aki viccesen. Lesz, aki dalban. Lesz, aki valamilyen eszközzel. Ez az egyórás esemény egy egyedi interdiszciplináris alkalom lehet, ahol a legnagyobb csillagászaink mellett a legnépszerűbb zenészeink és a legelismertebb sportolóink is megférnek a képzeletbeli asztaltársaságban. Párbeszéd és összefogás várható, és erre nagy az igény. Egyszóval egy felemelő közösségi élményre számíthatunk már a film előtt is. A film bemutatójára pedig csak ezután kerül sor.

A filmben számos hazai híresség kapott helyet, mint például Erdei Zsolt, Lukács László, Péterfy Bori, Lovasi András, Kamarás Iván. Mi alapján válogatták össze a 42 szereplőt, és milyen érzés volt velük együtt dolgozni?

Életre szóló élmény volt. Ha szakszerű akarok lenni, akkor minden találkozó felért egy motivációs tréninggel. Ugyanakkor a mélyinterjúk során nagyon nagy „aha” élmény volt látni alanyainkban az önbizalom hiánnyal küzdő, esendő, mindannyiunkhoz hasonló hétköznapi embert, aki ugyanazt, vagy nagyon hasonló muníciót kapott, mint Ön vagy én. A kiválogatás metodikájára a filmnek is van egy válasza, valójában pedig néhányan közülük ismerőseim, mások pedig több szempontból is személyes példaképeim.

Mik a további terveik a filmmel kapcsolatban? El kívánják indítani például filmfesztiválokon?

Ha a közönség ezred annyira szeretné a Lámpagyújtogatók gondolatiságát, mint én teszem, akkor – az Androméda-köd lakóin túl – nagyon sok emberhez, illetve fesztiválra is eljutna ez a film. Optimista vagyok. Meg fogja találni a saját csatornáit és visszatükrözi a befektetett szeretetünket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top