+ Film

Figyelem, a tó környékén együttesek bukkanhatnak fel!

Balaton Method

Örömzenélő Elefánt a vízibiciklin, csopaki menza a Punnany Massiffal, naplemente a Bin-Jip zenekarral egy Kispolszkikkal megpakolt kompon. A Balaton Method mozi egy 80 perces vallomás a magyar tengernek 20 zenekar és több száz zenész hangján tolmácsolva.

Örömzenélő Elefánt a vízibiciklin, csopaki menza a Punnany Massiffal, naplemente a Bin-Jip zenekarral egy Kispolszkikkal megpakolt kompon. A Balaton Method mozi egy 80 perces vallomás a magyar tengernek 20 zenekar és több száz zenész hangján tolmácsolva.

Balaton Method – magyar zenés film, 85 perc, rendező: Szimler Bálint, forgatókönyvíró: Szimler Bálint, Rév Marcell, operatőr: Rév Marcell

Március 26-tól bárki meglesheti a moziban Szimler Bálint és Rév Marcell közösségi finanszírozással készült alkotását, a Balaton Methodot. A zenés film tulajdonképpen a folytatása az alkotópáros egy korábbi projektjének, a Kodály Methodnak. Ennek lényege, hogy ismert vagy kevésbé ismert magyar zenekarok muzsikáltak a kamera előtt. Ez persze önmagában nem lenne világrengető újítás, Szimler Bálint és Rév Marcell klipjeiben viszont nincs vágás, és a hangot egyszerre rögzítik a képpel. Ezzel egyrészt alaposan feladják maguknak a leckét, másrészt hihetetlenül jópofa etűdöket tudnak megörökíteni. A Balaton Method már egy egész estés mozi, amiben 20 zenekar és több száz zenész muzsikál a Balcsin. A film március 6-án mutatkozott be az Akvárium Klubban, a két teltházas vetítést követően pedig a Balaton Methodban szereplő több együttes is fellépett. Fotós beszámolónk a koncertről itt található.

Balaton Method

Az Elefánt együttes énekese, Szendrői Csaba halálos nyugalommal bevízibiciklizik a képbe. Lassan megjelennek a többiek is, szintén vízibiciklin, majd rázendítenek a Bordahajtogató című számra. Nem tudjuk nem észrevenni, hogy elkezdődött a Balaton Method. Sok dumálás nincsen, az egyik klipet egy kis átvezető után máris követi a másik. Kézzelfogható sztorit nem kapunk, sokkal inkább hangulatképeket. Nem akármilyen hangulatképeket. A Bin-Jip például egy kompon muzsikál, vörösen ragyogó lemenő nappal a háttérben. Ha ez még nem lenne elég, a kompon Kispolszkik és Ladák sorakoznak, amik egyrészt látványelemként, másrészt ütős hangszerként funkcionálnak. A kamera persze folyamatos mozgásban van, teljesen körbejárja a témát. A Punnany Massif egy szocreál hangulatú menzán zendít rá, a Subscribe egy vízicsúszdán zúz, Papp Szabi pedig a vörösberényi templomban ereszti ki hangját egy komplett kórussal kiegészülve.

Balaton Method

Nekem a Balaton…

Végy pár jól ismert zenekart, akiknek a számait már agyonjátszották a magyar rádiók! Vidd le ezeket az együtteseket Balatonra! Tudod, ahhoz a tóhoz, ami már megannyi zenészt és filmest megihletett! Elsőre azt mondanám, hogy a magyar könnyűzene plusz Balaton párosítás nem túl szerencsés recept, mert mindkettőt ismerjük, mint a tenyerünket. Vagy még annál is jobban. A Balaton Method mégsem fullad a közhelyek mocsarába. Főleg azért nem, mert Szimler Bálint és Rév Marcell vizuálisan olyat alkotott, amilyet eddig nemigen láthattunk a magyar filmes palettán. Minden egyes képnek hangulata, mélysége van, a kémia pedig tökéletesen működik a zenekarok és a helyszín között. Mindemellett egy percig sincs az az érzésünk, hogy imidzsfilmmel van dolgunk, és erőltetett nosztalgiázásról sincsen szó. Pedig a magyar tenger környékén a mai napig is érezhető az a kicsit kopottas szocreál hangulat, ami egy ideig még valószínűleg ott is lesz a levegőben. A Balaton Method egyfajta vallomás, amit a zenekarok prezentálnak az alkotók filmes eszközeinek a segítségével, és mivel mi, nézők is jól ismerjük a helyszínt, valamilyen szinten a mi vallomásunk is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top