+ Irodalom

Cseres100 – Hideg napokról a centenáriumon

Száz éve született Cseres Tibor. A Hideg napok szerzőjére, a Magyar Írószövetség volt elnökére emlékeztek az író születésnapján Budapesten.

Cseres Tibor születésének 100. évfordulóján rendeztek emlékkonferenciát Budapesten, a  Kossuth Klubban 2015. április 1-jén.

A Cseres100 Emlékkonferenciát a Kossuth Klub és a Magyar Írószövetség rendezte. A konferencián Cseres Tibor író lánya, Judit is beszélt. A szervezők képviseletében Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke mondott megnyitó beszédet a Kossuth Klubban.

cs

Cseres Tibor, eredeti nevén Portik Cseres Tibor Gyergyóremetén született, és Budapesten hunyt el 1993-ban. A Magyar Írók Szövetségének elnöke volt 1987-1989 között. Előtte Hubay Miklós, utána Göncz Árpád töltötte be e tisztet.

A Kossuth- és József Attila-díjas író legismertebb regényét, a Hideg napokat 1964-ben írta. Lefordították angol, francia, horvát, lengyel, német, orosz, román, szerb nyelvre is.

1942-ben a magyar hadsereg főtisztjei razziát rendeltek el a Bácskában, melynek eredményeként kétezer-ötszáz szerbet és nyolcszáz zsidót öltek meg. A vérengzés négy résztvevője közös cellában várva ítéletét, az öt év előtti rettenetes „hideg napokat” idézi fel emlékezetéből.

Kovács András 1966-ban készített filmet a regényből, a főbb szerepekben pedig Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Szirtes Tamás és Szilágyi Tibor játszanak.

https://www.youtube.com/watch?v=FAxqUlQ1LaE

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top