+ Film

A hardcore nézőt is próbára teszi az idei Titanic Filmfesztivál

Hitoshi Matsumoto olyan világba vezeti a nézőt, ahol bármikor felbukkanhat egy domina, aki megkorbácsolja. E bizarr komédia a hardcore filmrajongókat is próbára teszi.

A 22. Titanic Filmfesztivál kínálata idén két új szekcióval is bővül. A Fesztiválkedvencek kilenc olyan filmet tartalmaz, melyek a világ nagy fesztiváljain sikert arattak, míg a Valami vadság négy egészen meghökkentő filmmel gazdagítja a programot.  Április 10-18. között öt helyszínen, 52 filmmel várja a közönséget Budapesten hazánk egyik legnagyobb filmes mustrája. Április 2-án kezdődik a jegyértékesítés.

Több fesztiválkedvenc is politikai konfliktusok közt élő emberi sorsokat választott témájául. A Mennyország most rendezője, Hany Abu-Assad Oscar-díjra jelölt, Cannes-ban díjazott thrillere, az OMAR egy érzékeny lelkű palesztin fiú történetét meséli el, aki rendszeresen átszökik a falon szerelméhez, Nadjához, ám amikor a katonai rendőrség elkapja, fájdalmas döntésre kényszerül.

Karlovy Vary-ban Kristály Glóbusszal jutalmazták a Ragályi Elemér fényképezte KUKORICASZIGET (Simindis kundzuli/Corn Island) című grúz drámát. George Ovashvili gyönyörű parabolája olyan emberekről mesél, akik politikai feszültségek és a természet irányíthatatlan erejének kitéve élnek.

Jafar Panahi teheráni taxisként forgatta legújabb, dokumentumfilmnek álcázott alkotását, a TAXIt, mely elnyerte a Berlinale fődíját és a kritikusok FIPRESCI-díját is.

A TÁVOL AZ EMBEREKTŐL (Loin des hommes/Far From Men) című marokkói-francia drámában pedig az algériai háború idején egy falu franciatanárát utasítják, hogy vigyen el egy letartóztatott férfit a közeli városba. Az utazás során nem várt kapcsolat alakul ki közöttük. Az Albert Camus novellájából írt, Velencében díjazott western főszereplője Viggo Mortensen, a film zenéjét pedig Nick Cave szerezte.

tit2

The Mighty Angel

Wojciech Smarzowski, a Közlekedésrendészet alkotójának új filmje, az ÜTŐS ANGYAL (The Mighty Angel) szellemesen és szórakoztatóan mesél az alkoholizmusról, aminek sajnos még a szerelem sem képes határt szabni. Carlos Marques-Marcet filmje, a 10 000 km című fesztiválkedvenc spanyol dráma pedig azt vizsgálja, a távolság szabhat-e határt a szerelemnek.

A MAGAM URA (Mot naturen/Out of Nature) című norvég dramedy-ben is kulcsszerepe van a távolságnak. Martin harmincas férj és családapa egyedül megy túrázni a hegyekbe egy hétvégére. Mi, nézők halljuk cenzúrázatlan gondolatait magáról és az őt körülvevő emberekről. A főszereplőt is alakító rendező, Ole Giæver humoros portréja Berlinben elnyerte az Europa Cinemas–díját, itthon pedig a SCOPE50 online filmfesztivál nyerteseként végzett.

tit3

Out of Nature

A TILTOTT SZOBA (The Forbidden Room) egy húszas-harmincas évek némafilmes tablóira hajazó delíriumos kollázs. A neves kanadai kísérleti filmes Guy Maddin abszurd humorú hallucinációjának szereplői között feltűnik Udo Kier, Mathieu Amalric, Charlotte Rampling és Maria de Medeiros is. Sokaknál kicsapja majd a biztosítékot!

Végül az X+Y című brit filmben az autista tinédzser, Nathan amilyen nehezen dekódolja az embereket, olyan könnyen oldja meg a legbonyolultabb matekpéldákat. Morgan Matthews megrázó drámáját Asa Butterfield, Sally Hawkins, Eddie Marsan és Rafe Spal teszik naggyá.

A VALAMI VADSÁG válogatásban négy egészen meghökkentő filmet láthatunk. A Flight of the Conchords új-zélandi alkotóinak dokuparódiája, a HÉTKÖZNAPI VÁMPÍROK (What We Do In the Shadows) főhősei igyekeznek beilleszkedni korunkba, csakhogy halhatatlan vérszívók, akik előszeretettel változtatnak vidám fiatalokat vámpírrá. A

unnamed (3)

What We Do In the Shadows

BUNKERBE ZÁRVA (Der Bunker/The Bunker) a Németországban született görög Nikias Chryssos sötét, szarkasztikus humorú meséje azokról a szülőkről, akik meggátolják, hogy a gyerekük felnőjön.

A japán Hitoshi Matsumoto legújabb alkotása, az R100 egy olyan világba vezeti a nézőt, amit még senki nem mert bemutatni eddig, ahol bármikor felbukkanhat egy domina, aki megalázza, megkorbácsolja, megveri, megkínozza. E bizarr komédia még a hardcore filmrajongókat is próbára teszi!

Végül a svéd Bitte Andersson musical-komédiája, a DYKE HARD olyan, mintha begombázva készítették volna. Egy leszbikus rockbanda turné közben felvesz egy stoppost, aki thai boxoló. Eközben egy rejtélyes milliárdos mindent bevet, hogy megállítsa őket: nindzsahadsereget, kiborgokat és gonosz görkoris lányokat küld rájuk!

Idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget Budapesten a Titanic Filmfesztivál. A fesztivál végleges programja a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon érhető el. Április 2-án kezdődik majd a jegyek árusítása 1100 forintos áron, illetve 5 vagy több jegy vásárlása esetén kedvezményesen, 900 forintért.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top