+ Ajánló

Holnap beindulnak nálunk az oroszok

orosz kulturális központ

Az orosz kulturális napok célja, hogy bemutassa az orosz művészet sokszínűségét, és példázza azt, hogy az egymással folytatott párbeszéd mennyiben gazdagíthatja a magyar és orosz emberek lelkét.

Az orosz kulturális napok célja, hogy bemutassa az orosz művészet sokszínűségét, és példázza azt, hogy az egymással folytatott párbeszéd mennyiben gazdagíthatja a magyar és orosz emberek lelkét. A programok holnaptól indulnak.

Az Orosz Kulturális Központban (1062 Budapest Andrássy út, 120) március 19. és április 3. között látogatható a Látnivalók Oroszországban című fotókiállítás. Oroszország több évszázadot átölelő gazdag kultúrája számos viharos történelmi időszakot élt meg. Az ország területén számos építészeti történelmi-kulturális műemlék része az UNESCO Világörökség listájának, beleértve a moszkvai Kremlt és Vörös teret, Szentpétervár történelmi városközpontját és a Téli Palotát, az azt körülvevő területtel. Az ország további ékességei a Szoloveckij-szigetek történelmi-kulturális épületegyüttese, Vlagyimir és Szuzdal fehér műemlékei, az „Arany gyűrű városai”, a „Kizsi” szabadtéri múzeum és sok más. A kiállításon megtekinthető lesz számos vezető orosz fotóművész munkája, a tárlat keretében a „Moszkvai Fotóművészet Háza”, a „RIA Novosztyi” és a „Fotószövetség” gyűjteményéből, illetve magángyűjteményekből származó képek kerülnek bemutatásra.

Ugyanitt március 26-án 18 órakor Friss szellő Kelet felől… címmel zenei koncertet tart a Tyerem Kvartett Szolovjova Jekatyerina, a Marinszkij Színház szólistájának közreműködésével. A Tyerem Kvartett egy népi hangszereket használó zenei együttes Szentpétervárról, amely crossover stílusban játszik. A Kvartett jelenleg a következő tagokból áll: Andrej Konsztantyinov – kis domra, Andrej Szmirnov – bajan, Mihail Juze – balalajka-kontrabasszus, Alexej Barsov – alt domra. Az együttes repertoárja több mint 500 eredeti klasszikust és modern darabot tartalmaz. A Tyerem Kvartett a 27 éves fennállása során több mint 3000 koncertet adott, illetve 65 fesztiválon szerepelt több mint 60 országban szerte a világban. A zenei programot Szolovjova Jekatyerina szoprán előadása színesíti. Szolovjova Jekatyerina korábban a Marinszkij színház társulatának tagja és a milánói Scala szólistája volt.

Március 28-án 20 órakor A legjobb orosz dalok és költemények címmel koncertezik Oleg Pogudin. Oleg Pogudin az egyik legkiemelkedőbb orosz művész a romantikus műfajban, a koncertjein mindig teltház van, és műsorai általában kirívóan magas értékelést kapnak. Pogudin repertoárjában megtalálhatóak Puskin, Gumilev, Vertyinszkij, Okudzsavi és Lermontov költeményeinek megzenésített változatai. Az előadásai kis zenei darabok, drámai körvonalai a pogudini lírai hős viszontagságos sorsának. A budapesti koncert alkalmával Oleg Pogudin egyedülálló stílusán keresztül hozza közelebb a magyar közönséget az orosz zeneművészet mesterdarabjaihoz. A koncert 1 óra 10 perces lesz.

A Művészetek Palotájában március 29-én 16 órakor Orosz ajándék címmel klasszikus zenei gálakoncertet tartanak. A koncert bemutatja Oroszország legjobb zeneiskoláinak diákjait: nemzetközi versenyek győzteseit és nemzetközi fesztiválok résztvevőit. Érdemes megjegyezni, hogy az előadók fiatal koruk ellenére (11-18 év közöttiek) számottevő oroszországi és külföldi koncerttapasztalatot halmoztak fel: zenei díjaik, fesztiválrészvételeik és versenyeredményeik véget nem érő listája igen meggyőző, valamint a résztvevők között többen is rangos zenei alapítványok tagjai.

Ugyanitt március 30-án 20 órakor az Italmasz, az Udmurti Köztársaság Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttesének előadása látható. Az együttest 1936-ban alapították, és közel 80 éve sikeresen képviseli az udmurt művészetet világszerte. Az együttes repertoárjának alapja az udmurt népzenéből és népi táncokból áll. Az udmurtok a finnugor etnikai csoporthoz tartoznak, amely felöleli a magyar, finn, mordvin, mari és komi-permiákat. Koncertjeik során az együttes a fent nevezett népek sokféleségéből merített kreativitásukat igyekeznek tükrözni. Budapest számára egy különleges koncert-összeállítással készült az „Italmasz”, felvonultatva csapatuk legjobbjait. Az együttes lobbanékony, de ugyanakkor lírikus darabjai elvarázsoltak minden közönséget Szibériától az Egyesült Államokig és Thaiföldtől Németországig. A fentebb hangsúlyozott közös etnikai gyökerek nyomán, az udmurt együttes kivételes szeretettel várja a koncertet, ahol magyar testvéreik előtt szerepelnek majd.

A Nemzeti Színházban március 28-29-én 19:30-kor az Alekszandrijszkij színház bemutatja Valerij Fokin Nyikolaj Gogol Háztűznéző című darabja alapján készült azonos című előadását. Gogol darabja pontosan 170 évvel ezelőtt kezdte meg útját az Alexandrinszkij színpadán. Ebbe beletartozik a premier előadás is, amelyben Podkoleszin szerepét a híres színész, Alexander Martyinov játszotta. A darab színpadra állítását a szerző születésének 200 éves évfordulója alkalmából szervezték. A darabban Valerij Fokin felfedi a saját személyiségének világát megőrizni törekvő főhős és az abszurddá, majdnem komikussá váló valóság közötti éles konfliktust.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top