+ Irodalom

1,9 tonna lisztet adtak Nádas Péter kéziratáért

nádas péter

Három tonna élelmiszer gyűlt össze a Szabadság, szerelem, liszt villámakción. Az irodalom és más művészetek szerelmesei élelmiszerért cserébe vehettek kéziratokat, és éltek is a lehetőséggel.

A vásárlók nyugodtan, csendben lapozgatják a könyveket az Írók boltjában. Scipiades Erzsébet, a Szabadság, szerelem, liszt mozgalom szervezője a bolt egyik sarkában ül. Előtte egy nagy halom kézirat és képek. Mellette temérdek élelmiszer, amit majd az ország egyik legszegényebb iskolája, az abaújkéri Wesley Többcélú Intézmény kap. Alighogy betérünk, egy 20 év körüli lány megpakolt szatyorral a kezében sétál Erzsébet asztalához, majd elkezd válogatni a kéziratok közül. 5-10 percnyi töprengés után Csányi Sándor színész egyik kéziratát választja, majd átadja a cserébe felajánlott élelmiszert, és elégedetten távozik. Scipiades Erzsébet meg is jegyzi, mennyire örömteli, hogy a fiatalok is aktívan részt vesznek az akcióban.

Ez egy szelíd tiltakozás és figyelemfelkeltés. A gyermekéhezés szégyen.

– jegyzi meg a Pulitzer-emlékdíjas újságírónő.

Szabadság, szerelem, liszt

Kovács Orsi élelmiszerért megvásárolható képei az Írók boltjában – a szerző felvétele

A Szabadság, szerelem, liszt villámakció, ami a Vegyen egy jó szót! mozgalom folytatása volt, szombat este ért véget. Bár csak 2 napig tartott, az adományok mennyiségén ez nem látszott. Bárdos Deák Ágnes, Csányi Sándor színművész, Fehér Renátó, Háy János, Kovács Orsi paint művész, Nádas Pál, Nádas Péter, Pogány Judit, Sajó László, Terék Anna, Vető János és Víg Mihály mondatából és műalkotásából három tonna élelmiszer gyűlt össze a rászorulóknak. Az egyik legnagyobb durranás kétség kívül Nádas Péter Vázlatok című kézírásos füzete volt, amiért hárman is 1 tonna liszttel licitáltak, majd végül 1,9 tonnáért kelt el szombat este. Vető János kéziratos verséért 23 pár kolbászt és 8 doboz kakaóport ajánlottak fel, Háy János papírra vetett mondataiért pedig rizzsel lehetett fizetni. Fizettek is, 45 kilót. Az összegyűlt három tonna élelmiszer hamarosan elindul Abaújkérre, hogy szétosszák a Wesley Többcélú Intézmény óvodásai is iskolásai között.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top