+ Zene

Bach 330 koncertsorozat Tiszakécskén

Bach 330

Rendkívüli rendezvénysorozattal emlékeznek meg Tiszakécskén Johann Sebastian Bach, a nagy zeneköltő születésének 330. évfordulójáról.

  • Bach 330
  • Bach 330
  • Bach 330
  • Bach 330

A Bach-család közelebb áll hozzánk, mint gondolnánk. Johann Sebastian egyik ükapja, Veit Bach Magyarországról Türingiába vándorolt pék volt, aki egyesek szerint egy Pozsony melletti településen élt. Több mint valószínű, hogy menekülésének oka üldözést szenvedett luteránus hite volt. A magyar kapcsolaton és a keresztény elköteleződésen át bárki közülünk magáénak érezheti a Bachokat. A 330. évforduló éppen ezért nemcsak arra kínál alkalmat számunkra, hogy Johann Sebastian páratlan zeneszerzői nagyságát és a kiérlelt, arányos és szépséges kompozíciókat csodáljuk, hanem arra is, hogy mindezek mögé nézzünk. Johann Sebastian Bach nem egyszerűen a legnagyobb zeneszerző, akinek a műveit minden muzsikusnak játszania kell, hanem a Teremtő Isten egyik olyan eszköze, aki egész életművét Alkotója, Megváltója dicsőségének szentelte. Így művei a zenei élményen túl mindenkor hitvallást és lelki tartalmakat közvetítenek.

– írja dr. Méhes Balázs orgonaművész, a rendezvénysorozat művészeti vezetője beköszönőjében.

Úgy tetszik, Tiszakécske – meghazudtolva kisvárosi méretét – a hazai kulturális élet egyik fellegvárává nőtte ki magát. Évente rendeznek dzsesszfesztivált, rendszeresek a színházi előadások (a napokban Molnár Ferenc A doktor úr című darabját mutatták be Koltai Róbert főszereplésével), tavaly pedig megrendezésre került a 100. Könyvkóstoló irodalmi est, mely azt volt hivatva ünnepelni, hogy az elmúlt kilenc évben Tiszakécskén majd’ 90 író, költő, színész, a magyar irodalmi élet színe-java járt már a városban vendégként.

Most pedig íme, itt a város újabb nagy dobása.

A Bach programsorozat nyitóelőadására márc. 20-án az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Egressy termében (6060 Tiszakécske, Béke utca 162.), a nyitókoncertre pedig 22-én az Arany János Művelődési Központban (6060 Tiszakécske, Béke utca 134.) kerül sor, ezt követően pedig augusztusig minden hónapban egy-egy különleges koncerttel várják az érdeklődőket, melyeket az ókécskei Református Templomban tartanak, és a 15 éves múltra visszatekintő Ókécskei Zenés Esték rendezvénysorozat részét képezik.

A rendezvénysorozat a Tiszakécskei Református Egyházközség, az Álomfogó Alapítvány és az Arany János Művelődési Központ együttműködésében, Tiszakécske Város Önkormányzata és az NKA támogatásával valósul meg.

A programok ingyenesek, de támogatójegy vásárlásával bárki hozzájárulhat a rendezvénysorozat sikeréhez. Támogatójegyet az Álomfogó Alapítvány könyvbörzéin, illetve az Arany János Művelődési Központban és a Tiszakécskei Városi Könyvtárban vásárolhatnak az érdeklődők.

További információt a rendezvénysorozat Facebook oldalán, valamint az alábbi elérhetőségen kaphatnak: 20/551-3261 vagy alomfogo@alomfogo.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top