+ Film

Spock halott

spock

Elhunyt Leonard Nimoy amerikai színész, a legendás Star Trek-széria Spock parancsnoka. A kultikus Star Trek-sorozat sztárja 83 éves korában, végstádiumú tüdőbetegségben hunyt el.

Elhunyt Leonard Nimoy amerikai színész, a legendás Star Trek-széria Spock parancsnoka. A kultikus Star Trek-sorozat sztárja 83 éves korában, végstádiumú tüdőbetegségben hunyt el Los Angeles-i házában péntek reggel – közölte a New York Times című lap a színész családjára hivatkozva.

A színész 2014-ben a Twitteren osztotta meg egy üzenetében, hogy krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenved, amelynek kialakulása a dohányzáshoz köthető. Hozzátette, hogy

esetében harminc évvel azt követően diagnosztizálták a betegséget, hogy leszokott a dohányzásról.

Nimoyt népszerű szerepe révén világszerte Spockként ismerik a nézők. Spock, a Star Trek egyik főhőse, az Enterprise űrhajó hegyes fülű első tisztje, későbbi kapitánya félig ember, félig vulcani származású. Nimoy legutóbb J.J. Abrams Sötétségben – Star Trek című sci-fijében alakította Spockot. A tiszta logikát képviselő kapitány a történetben remekül ellenpontozta a gyakran érzelmei által elragadott Kirk kapitányt.

A 23. században játszódó űrkaland az NBC televízión 1966. szeptember 8-án debütált. Nimoynak az őt világhírűvé tevő szerepéhez fűződő ambivalens érzelmeit jól példázza két önéletrajzának címe: 1975-ben I Am Not Spock (Nem vagyok Spock), 1995-ben pedig I Am Spock (Spock vagyok) címmel jelent meg könyve.

Spockon kívül alakította Vincent van Gogh-ot is a Vincent című filmben és William Bellt a Fox televízió Fringe című sorozatában. Rendezőként is dolgozott, nevéhez fűződnek például a Három férfi és egy bébi, a Két szülő közt és a Bankrabló a feleségem című filmek.  Életrajzi kötetei mellett verseket, meséket is írt.

Nimoy Oroszországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként született Bostonban. A Boston College drámatagozatát ösztöndíjasként kezdte, ám kibukott az iskolából, és helyette színészórákat vett. Ügynöke révén apróbb televíziós filmszerepeket kapott, de a nagy áttörés előtt még számos munkakörben kipróbálta magát: dolgozott például taxisofőrként és porszívóügynökként is.

Nimoynak és első feleségének, Sandra Zobernek két gyereke született. Válása után, 1988-ban a színész feleségül vette Susan Bay filmproducert.

Egy éve a dohányzás abbahagyására szólította fel mikroblogja több százezer követőjét.

Dohányosok, kérlek, értsétek meg! Ha akkor hagyjátok abba, amikor már tüdőkárosodással diagnosztizáltak benneteket, már túl késő. Tanuljatok a hibámból! Hagyjátok abba most!

– írta Twitter-üzenetében 810 ezer követőjének az akkor 82 esztendős színész.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top