+ Irodalom

Tízből hat angol író lenne

író

Itthon sokat szidott és haszontalannak tartott terület a bölcsészkedés, Nagy-Britanniában azonban a vágyott top foglalkozások között az író, a könyvtáros és az akadémikus szerepel. De mit akarnak az angolok a legkevésbé csinálni

Nagy-Britanniában a legvonzóbb foglalkozások nem azok, melyekre az ember gondolna, nem is az elvárhatóan legjobban fizető állások. A színészi és a zenei pálya helyett, úgy tűnik, még mindig presztízs övezi az írók, könyvtárosok, kutatók csendes, intellektuális életét.

– állítja YouGou legújabb közvélemény-kutatásában, amely során tizenötezer embert kérdeztek meg. A felmérés során tízből hat ember mondta azt, hogy író lenne, ha tehetné. A legutáltabb szakma talán nem meglepő módon a bányászkodás. Ám valószínű, hogy a megkérdezettek szeme előtt az írói pályával kapcsolatban egy túlmisztifikált kép jelent meg, mely szerint az író szabad ember, a társadalom éke, aki mindig okosakat mond és számít a véleménye. Ez mind szép és jó, de sajnos a legtöbb író nem mondhatja el magáról azt, hogy néhány sikeres könyv megírása után élete végéig eléldegél a bevételből – írja a kello.hu.

A Digital Book World korábbi felmérése szerint a szerzők harmada éves szinten alig százharmincezer forintot keres az írással. Ugyanez a kutatás kiderítette azt is, hogy az írók többsége elégedetlen vagy nagyon elégedetlen az írással szerzett jövedelmével, s csak 21,8% volt elégedett vagy nagyon elégedett.

A teljes cikk itt olvasható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top