+ Pályázat

Hogyan kerül II. Rákóczi Ferenc a mozdonyra?

II. rákóczi Ferenc

Az idén II. Rákóczi Ferenc tiszteletére díszítik fel a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonat mozdonyát.

Keresés a weben

Az idén II. Rákóczi Ferenc tiszteletére díszítik fel a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonat mozdonyát. A fejedelem történelmi szerepét ábrázoló grafika tervezésére pályázatot írtak ki az út szervezői.

A február végén záruló pályázatra a határon túlról is várnak jelentkezőket, az eredményhirdetést március elején tartják – közölte a MÁV-Start Zrt. és a zarándokvonatot közlekedtető Kárpáteurópa Utazási Iroda, amely  nyolcadik alkalommal szervezi az utat Erdélybe.

A Magyarországról május 22-én induló két különvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a vasúttársaság TRAXX típusú mozdonyával az élen járja végig a négynapos utat.

A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan a mozdony külső díszítésével igyekeznek még látványosabbá tenni az utazást. A grafika az idén is a magyar történelemhez kapcsolódik: a fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából a Rákóczi-mozdony vontatja majd a szerelvényt egészen a gyimesbükki Rákóczi-várig, az ezeréves határra.

Az elmúlt években a – Széchenyi-, Liszt-, Aranycsapat- és Hunyadi-mozdony által vontatott – össznemzeti zarándokvonatokon mintegy nyolcezer utas tett meg összesen csaknem húszezer kilométert – tájékoztatott Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda igazgatója.

Az idén is megemlékezést tartanak a madéfalvi veszedelem emlékművénél, illetve hazafelé módosított útvonalon, Wass Albert egyik regénye helyszínét (Dés), Wesselényi Miklós városát (Zsibó) és Károli Gáspár szülőhelyét (Nagykároly) érintve érkezik vissza a zarándokvonat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top