+ Irodalom

Valóban szegénységre ítélt az értelmiség?

értelmiség

Néhány napja kulturális dolgozók tüntettek béremelésért és megbecsülésért, miközben a miniszterelnök azt hangoztatta, hogy igazán a kultúránk tarthatja össze a magyarokat. Most akkor hogy a túróba’ van ez?

Néhány napja kulturális dolgozók tüntettek béremelésért és megbecsülésért, miközben a miniszterelnök azt hangoztatta, hogy igazán a kultúránk tarthatja össze a magyarokat. Most akkor hogy a túróba’ van ez?

Hasonló témában keresik a választ a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen:

Kiinduló kérdésünket az értelmiség és a szegénység fogalmai közti viszony újragondolásának szükségessége adta. Mivel egyre inkább feltűnő, hogy értelmiséginek lenni az anyagi szegénység, vagy legalábbis a szűkösség valamilyen formájának kényszerét vagy vállalását is jelenti, ezzel együtt adódik az értelmiségi szerephez (úgy is, mint karrierlehetőséghez) rendelt kiváltságoknak, státusnak, tekintélyre jogot formáló pozíciónak a hiteltelenné válása (vagyis egyébként is hitelen alapult mindez?), illetve e szerepek újrakonfigurálásának kényszere.

– írják a hunlit.lett.ubbcluj.ro honlapon. Majd így zárják a gondolatsort:

Kiindulópontunk egyrészt az, hogy a művészetek és a művészettudományok önreflexiója hozzájárulhat ennek a művészettudományokénál jóval tágabb (társadalom- és természettudományi) hatósugarú problematikának a föltérképezéséhez, hiszen nem csak diszciplínaként, hanem életformaként is ennek feltételei között mozgunk. Másrészt az, hogy noha a szegénységnek, a szűkösségnek, a földnek, a megfosztásnak/megfosztottságnak lehetségesek különféle metaforikus értelmezései, alapvetően mégis a metaforák, a nyelvi vagy képi viszonyok által elfedett emberi, társadalmi és személyes viszonyok, gesztusok azonosítására, vagyis e fogalmak nem-metaforikus értelmezésére törekszünk.

Az egyetemen ez év áprilisában tartanak konferenciát a témában, április 24.én és 25.-én.

Konferenciánk célja: az elköteleződés és az érdekek/érdekeltségek jellemző formáinak felkutatása az irodalom, az irodalomtörténet és a művészettudományok területén.

Minden jelentkezőt szeretettel várnak!

Az előadás címét és a 10-15 sornyi absztraktot március 20.-ig várjuk az alábbi címre: andrasborbely82@gmail.com

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top