+ Irodalom

Kocsmázó kisemberek és kegyetlen kamaszok

elsőkönyvesek

Év végi sorozatunkban elsősorban a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetsége kötelékébe tartozók első könyveivel foglalkozunk, olyan írókkal és költőkkel, akikre már most érdemes odafigyelni. Czinki Ferenccel, Mán-Várhegyi Rékával és Totth Benedekkel folytatjuk.

A 2014-ES ÉV ELSŐKÖNYVESEI (2. RÉSZ)

Évekig gyűlnek a versek, a novellák vagy a regény fejezetei, aztán egyszer csak megjelenik az a bizonyos első kötet. Kisebb-nagyobb felhajtás van a pályakezdő írók, költők debütálása körül, elvárásoknak kell megfelelniük, félelmeket kell leküzdeniük, megpróbálni nem törődni vele, hogy az első könyvre később talán ők maguk is csak ügyetlen próbálkozásként, elkapkodott bemutatkozásként fognak tekinteni. Vagy épp ellenkezőleg: első könyvükkel magasra teszik  a lécet. Év végi sorozatunkban elsősorban a József Attila Kör (JAK) és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kötelékébe tartozó elsőkönyvesek első könyveivel foglalkozunk, olyan írókkal és költők köteteivel, akikre már most érdemes odafigyelni. Czinki Ferenccel, Mán-Várhegyi Rékával és Totth Benedekkel folytatjuk.

NÉPMESE A LEGOLCSÓBB FRÖCCSRŐL

Czinki Ferenc 1982-ben született Székesfehérváron. “Kocsmológus”, író, kritikus, programszervező, a KafkaBeat Kocsmaszínház rendezője, a József Attila Kör elnökségi tagja. Egy kocsma város című kötete 2014-ben jelent meg, a balatonszemesi JAK-táborban mutatták be, és ott készítettünk interjút is a szerzővel. A kabátzsebben elférő könyv Székesfehérvár kocsmáit járja be, azokat a kis talponállókat, külvárosi csehókat, lakótelepi sörözőket, kisembereknek menedéket nyújtó búvóhelyeket, ahol – rendszerváltás ide vagy oda – valahogy megállt az idő, és újratermelte magát a múlt.

elsőkönyvesek

Czinki Ferenc: Egy kocsma város

JAK+PRAE.HU

2014

BOLDOGAN A BOLDOGTALANSÁGRÓL

Mán-Várhegyi Réka 1979-ben született romániai Szászrégenben, jelenleg Budapesten él. Tanulmányait magyar nyelv és irodalom szakon kezdte, esztétikán és szociológián fejezte be. Szerkesztőként dolgozik egy gyerekkönyvkiadónál. 2013-ban JAKkendő-díjat, 2014-ben Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat nyert. Boldogtalanság az Auróra-telepen című kötetének novellái ügyetlenkedő kamaszokról, helyüket nem találó fiatalokról, boldogságot kereső egyedülálló nőkről és elvált középkorú férfiakról szóló szomorú nagyvárosi életképek – baljós előjelekkel, hétköznapi helyzetekkel, a háttérben csendben meghúzódó tragédiákkal.

elsőkönyvesek

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróratelepen

JAK+PRAE.HU

2014

KEGYETLEN KISVÁROSI KAMASZOK

Totth Benedek 1977-ben született Kaposváron. Budapesten él, nős, két gyermek édesapja. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem angol-kommunikáció szakán végzett. Szerkesztő, műfordító, neves szerzők regényeinek magyarra ültetője. Ősszel bemutatott regénye, a Holtverseny az első saját könyve. A történet egy kisvárosban játszódik, és meglehetősen szomorú képet fest a fiatalok kegyetlenségéről és gátlástalanságáról. A kamaszkorból egy ideje már kinőtt szerző meglehetősen autentikusan használja a jelenkori kamaszokra jellemző szlenget, már amennyire én – szintén kinőve a kamaszkorból – meg tudom ítélni. Önmagában a borító is full para, de ha ez nem volna elég, maga a regény is elég komoly cucc, a sztori és a szöveg tutira földhöz fog baszni. Vágod?

elsőkönyvesek

Totth Benedek: Holtverseny

Magvető

2014

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top