+ Irodalom

Őket veszítettük el idén

nincs többé

A bbc.com összegyűjtötte azokat az írókat, színészeket, művészeket, akik 2014-ben hunytak el. Összeállításunkban most mi is megemlékezünk a nemzetközi és a magyar veszteségekről.

A bbc.com összegyűjtötte azokat az írókat, színészeket, művészeket, akik 2014-ben hunytak el. Összeállításunkban most mi is megemlékezünk a nemzetközi és a magyar veszteségekről. 

On Kawara

On Kawara

Fotó: bbc.com

A konceptualista japán festőművészt 81 éves korában érte a halál. On Kawara 1966-ban kezdte el festeni a dátum tematikára épülő festményeit, melyek később egy sorozatként a Today címet kapták. A kézzel festett, dátumokat ábrázoló képek hamar világszerte ismertté váltak. A festmények különlegessége, hogy mindegyik még az adott napon elkészült. A festőművész sokszor a napilapokból kivágott részletekkel színesítette alkotásait.

On Kawara 2 fotó arttatler.com

Fotó: arttatler.com

A művész soha nem adott egyetlen interjút sem, sőt, azt sem engedte meg, hogy lefotózzák. Így különös misztikuma van a képeinek, hiszen nem tudunk arcot társítani a munkái mögé. Kawara azzal indokolta elzárkózását, hogy szerinte a képeknek magunknak kell beszélniük.

Gabriel García Márquez

graffica.info marquez

Fotó: graffica.info

Idén hunyt el Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején szerzője. Márquezt 87 évesen, súlyos betegeskedés után érte a halál Mexikóban.

García Márquezt – ahogy Latin-Amerikában szeretettel emlegették, Gabót – súlyos tüdőgyulladással kezelték Mexikóvárosban, és ugyan április 9-én kiengedték a kórházból, a légzését csak gépekkel tudták biztosítani. Az író több mint egy évtizede küzdött daganatos megbetegedéssel. 2006-ban diagnisztizált Alzheimer-kórja miatt az utóbbi években a demencia jeleit mutatta.

Lauren Bacall

lauren-bacall-the-look

Fotó: cbsnewa.com

Ebben az évben ment el Lauren Bacall színésznő, a negyvenes évek legendás hollywoodi sztárja, Humphrey Bogart özvegye.

Sajtóértesülések szerint a 89 éves Bacall halálának oka agyvérzés volt. Alig 18 évesen kapta az első szerepét egy washingtoni színházi produkcióban, 1942-ben. Az előadás megbukott, de a nyúlánk Betty Bacallt – akkor még így hívták, de már a Bacall is felvett név volt –, felfedezte a kor híres divatguruja, a Harper’s Bazaar főszerkesztője, Diana Vreeland. 1943-ban már a magazin címlapján pózolt, itt pedig a kor egyik legnagyobb hollywoodi rendezőjének, Howard Hawkesnak a felesége figyelt fel rá.

Robin Williams

elham

Fotó: collider.com

Hatvanhárom éves korában meghalt Robin Williams. A Holt költők társasága, a Jó reggelt, Vietnam! és a Mrs. Doubtfire sztárja öngyilkosságot követett el.

Kaliforniai házában találták meg holtan Robin Williamst. Az első híradások szerint a 63 éves, Oscar-díjas színész öngyilkos lett, halálát fulladás okozta. Williams a nyolcvanas években beszélt először kokain- és alkoholproblémáiról, ezután évtizedekig tiszta volt, majd a 2000-es évek elején ismét visszaesett, halála előtt néhány hónappal vonult elvonóra. A sajtósa szerint súlyos depresszióval is küszködött az egyik legnagyobb nevettető.

További linkek:

Így halt meg Robin Williams

Zaklatták Robin Williams lányát

Robin Williams videoüzenetet küldött egy beteg lánynak

Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman

Fotó: nytimes.com

Philip Seymour Hoffmant New York-i lakásában, fürdőszobájának padlóján találták holtan 2014 februárjában. Az Oscar-díjas színész 46 évet élt. Holttestére egy vele együtt dolgozó forgatókönyvíró talált rá. Három gyermeket hagyott maga után, barátnője Mimi O’Donnell jelmeztervező volt.

A CNN szerint amikor megtalálták, egy fecskendő állt ki a karjából, ez arra utal, hogy herointúladagolásban halhatott meg. Ezt a hírt hatósági forrásaik is megerősítették, és azt is, hogy a lakásában heroint találtak.

A USA Today szerint Seymour Hoffman heroinfüggő volt, tavaly májusban elvonókúrán vett részt az USA keleti partján. Előtte huszonhárom évig tiszta volt, de 2012 környékén sajnos visszaesett. Először csak gyógyszereket szedett, majd visszatért a heroinszippantáshoz.

Oscar de la Renta

Oscar de la Renta at his fashion show at Neiman Marcus-  Chevy Chase, MD

Fotó: popcrunch.com

Nyolcvankét éves korában meghalt Oscar de la Renta világhírű divattervező. A tervező színésznők és énekesnők mellett több amerikai first ladyt is öltöztetett, így Jackie Kennedyt, Betty Fordot, Nancy Reagant, Hillary Clintont, Laura Busht és Michelle Obamát.

A Dominikai Köztársaságban, Santo Domingóban született 1932-ben egy jómódú családban, 18 éves korában Madridba ment festészetet tanulni. Aztán rájött, hogy inkább a divat érdekli, ezért Cristóbal Balenciaga tervező mellé szegődött tanulni, később pedig a Lanvin divatháznál Antonio Castillo segédje lett. Saját márkáját az 1960-as években alapította New Yorkban, és szinte azonnal világhírűvé vált, mert vendégei között volt Jackie Kennedy, korának talán legnagyobb divatikonja.

Maya Angelou

maya-angelou

Fotó: famousauthors.org

Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt az író-, költő- és színésznőként is ismert Maya Angelou. Kiadói ügynöke szerint a művésznőt észak-karolinai otthonában érte a halál. Noha soha nem tanult egyetemen vagy főiskolán, életében több mint harminc díszdoktori címmel tüntették ki, és az észak-karolinai Wake Forest University amerikai tanulmányok tanszékének professzora is lett. Tanított például filozófiát, etikát, teológiát, természettudományokat és írást is.

A feketék és a nők egyik legfőbb szószólójának tartják, és bár műveit megpróbálták kitiltani egyes amerikai könyvtárakból, azok mégis világszerte ismertté tették őt. Ezek jelentős része önéletrajzi ihletésű fikció, melyekben túlnyomóan gyermek- és fiatalkoráról számolnak be. Első könyve, az 1969-ben megjelent Tudom, miért énekel a madár a ketrecben tizenhét éves koráig követi nyomon életét. Az Amerikai Könyvtári Szövetség a 21. század ötödik legkihívóbb könyvének könyvelte el, és több helyen is tiltólistára került, mégis nemzetközi elismerést hozott az írónő számára.

Joe Cocker

joe cocker

Fotó: rockcellarmagazine.com

Nem sokkal karácsony előtt, 70 éves korában elhunyt Joe Cocker brit énekes. A sheffieldi énekes a With A Little Help From My Friends című Beatles-feldolgozással robbant be a hatvanas évek végén, de azóta is számos sikeres dala volt. Az 1969-es woodstocki fesztiválon figyelt fel rá a közönség. Érdes hangja, érzelemteli előadása valóban különleges volt és élményszámba ment.

Hazai veszteségek

Dienes Eszter

dienes eszter

Fotó: kunhegyes.hu

December elején hunyt el Dienes Eszter költő. Dienes Eszter 1949. május 5-én született Kunhegyesen. (Csörögi Eszter néven anyakönyvezték.) Általános és középiskolai tanulmányait Kunhegyesen, a tanítóképző népművelő-könyvtár szakát Debrecenben végezte. Népművelőként, művelődésiház-vezetőként előbb Kunhegyesen, majd Tiszabőn dolgozott. Később, leszázalékolásáig Törökszentmiklóson volt könyvtáros, óraadóként a helyi gimnáziumban is tanított. Ladányi Mihály költő egykori pálya- és élettársa.

Verseket 1975-től írt. Ezek a Szolnok Megyei Néplap, a Jászkunság, Hitel, Mozgó Világ, Palócföld, Ezredvég, Parnasszus, Eső és más újságok, irodalmi folyóiratok hasábjain olvashatók. Versei, prózái rendszeresen megjelentek a Kunhegyesi Nagykun Kalendáriumban. Munkásságát a Mozgó Világ 1999-ben nívódíjjal ismerte el. 2009-ben Jubileumi Prima Díjat kapott Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Mittelholcz Dóra

mittelholcz

Fotó: metropol

33 éves korában hunyt el Mittelholcz Dóra újságíró. Mittelholcz Dórát 2011-ben diagnosztizálták méhnyakrákkal, a négy évig tartó kezelésről, műtétekről és az egészségi állapotáról írta meg a Tündérmese kis szépséghibával című könyvet.

Mittelholcz 1999-ben kezdett el dolgozni az akkor még Metro, később Metropol névre keresztelt ingyenes napilapnál először újságíróként, vezető szerkesztőként. Később a Nők Lapja Cafénál dolgozott, majd a Kultography összművészeti blogot vezette. Az újságírás mellett a Telenor fogyasztói kommunikációs vezetőjeként és a Nemzeti Táncszínház PR-menedzsereként is dolgozott.

Egy megrendítő videó Mittelholcz Dóráról

Nagy András László

nagy andrás lászló

Október végén, életének 69. évében, pár hónapos küzdelemben a gyilkos kórral, Nagy András László alulmaradt.

A Színművészeti Főiskola után 15 évet töltött a hivatásos színházban, rendezett a Nemzetiben, Debrecenben, Békéscsabán, Nyíregyházán. Újságíró lett később, s a magyar amatőr színházak ügyének nagy hatású támogatója. Több mint húsz éve találta meg helyét a világban: tanított, zsűrizett, szervezett, lobbizott a gyermek, a diák-, de különösen a felnőtt műkedvelő színjátszókért. Egyik fő motorja a Kárpát-medencében magyarul játszók határokon átnyúló összefogásának. Jó ideje szerkesztette a Játékos folyóiratot.

Hosszú ideig a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, a Magyar Versmondók Egyesületének felügyelő-bizottsági tagja volt. Színházszerető és színházcsináló ezrek és tízezrek őrzik emlékét. Mert mindene volt a színjátszás, a versmondás, és élete utolsó percéig ezért az “ügyért” dolgozott.

Szentmihályi Szabó Péter

8_szentmihalyiszabo_peter_hende_csaba_1

Fotó: 444.hu

Idén hunyt el Szentmihályi Szabó Péter író, költő, műfordító. A közlés szerint a József Attila-díjas alkotót hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 69. évében érte a halál. Szentmihályi Szabó Péter 1945. január 8-án született Budapesten; az ELTE bölcsészkarának angol-magyar szakán végzett, ezután gimnáziumban, majd 1975-től az ELTE-n tanított.

Az író, költő 1979-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, később ügyvezetője, 1985-től a Galaktika című folyóirat főmunkatársa volt. Az 1990-es évek elején a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetőjeként, 1995 és 1997 között a The Hungarian Observer főszerkesztőjeként dolgozott.

Oktatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, 1998 és 2000 között pedig a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnökségi tagja volt. Szentmihályi Szabó Péter angolból fordított, irodalomtörténészként a 20. századi költészettel foglalkozott. Kedvelt műfaja a fantasztikus, illetve a történelmi regény.

Egy érdekes adalék: Augusztus végén a Honvédelmi Minisztérium ( valamilyen titokzatos okból) úgy döntött kiad egy szép és terjedelmes gyűjteményes kötetet Szentmihályi Szabó Péter verseiből. Nem értettük.

Dobay Dezső

dobaydezső

Mély fájdalommal tudatta az RS9 Színház, hogy október 11-én, 59 éves korában elhunyt Dr. Dobay Dezső az RS9 Színház alapítója és igazgatója.

Dobay Dezső 1955. április 25-én született Budapesten. 1979-ben orvosi diplomát szerzett a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. A Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetében tevékenykedett 1979 és 1984 között, 1983 és 1988 között rendezőként, dramaturgként, műfordítóként dolgozott a Szkéné Színházban.

Számos Beckett-művet rendezett, színre vitte Nádas Péter Temetés, Gombrowicz Esküvő és Esterházy-Darvas Daisy című művét. Olyan előadások fűződnek még a nevéhez, mint Ödön von Horváth-tól a Kasimir és Karoline, Dosztojevszkijtől az Egy nevetséges ember álma, valamint a Hamvas Béla, Petri György, Pilinszky János, Rilke és Beckett művei alapján készült A Bolond dala. Emellett Karátson Gábor és Podmaniczky Szilárd műveiből is készített előadást az RS9 Színházban.

Sztankay István

Sztankay István

Fotó: story

Meghalt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. Sztankay Istvánt életének 79. évében hosszú betegség után, családja körében érte a halál szeptemberben.

Szeretem a színházat, és drukkolok a színházaknak, hogy ne zárjanak be

– mondta. A színház tanító jellegét hangsúlyozta: a néző minden előadással kap valamilyen különleges élményt, amely hat rá, amelyet később átgondolhat.

A színház egy tanfolyam. Szórakoztató dolog, amely az agyat táplálja, az ember szélesebb látókörű lesz általa. Ha a színházakat megszüntetik, akkor már mindent megszüntethetnek

– vallotta nem sokkal 76. születésnapja előtt nemzet színésze. 

Szöllősy-Csák Gedeon Gergely

dumaszínház

Fotó: mtva

Életének 37. évében, borzasztóan fiatalon hunyt el Szöllősy-Csák Gedeon Gergely televíziós rendező, humorista. A legtöbben stand-up comedysként, a Dumaszínház fellépőjeként ismerhették meg Szöllősy-Csák Gedeon Gergelyt. A humorista évek óta állt a színpadon és szórakoztatta vicceivel a közönséget.

Ugyanakkor rendezőként, forgatókönyvíróként is alkotott. Munkatársa volt a Magyar Televízió Klipperek című sorozatának és kreatív szerkesztőként a Repeta című ifjúsági műsorban is segédkezett. Tevékenységhez olyan produkciók is kötődnek, mint a Páratlan történet című rövidfilm (2004), a Másik szoba című rövidfilm (2005) és a Szőke kóla (2005). Emellett dolgozott a híradóban is.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Orbán István szerint:

    …és Borbély Szilárd nem méltó megemlítésre ?!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top