+ Film

Elhunyt Norman Bridwell

Elhunyt Bridwell

Bridwell azzal kezdte Clifford történetét, hogy egy tökmag kölyökkutya a gazdája, egy kislány szeretetétől hatalmasra nő: ügyetlen, de jó szívű óriás lesz belőle.

Elhunyt Norman Bridwell grafikus, a Clifford, a nagy piros kutya írója és illusztrátora – közölte felesége, Norma Bridwell.

Norman Bridwell az 1963-ban megjelent Clifford, a nagy piros kutya után több mint 40 Clifford-könyvet írt és rajzolt, melyekből világszerte 120 millió példány kelt el. A könyvek hőse film és musical főszereplője lett, számtalan plüss figura, kulcstartó, poszter és matrica készült a rajz alapján. A Clifford-rajzfilmsorozat szövegírói közt volt Suzanne Collins, Az éhezők viadalának későbbi szerzője.

Bridwell diafilm-illusztrátorként kezdte pályáját New Yorkban, de a gyerekkönyvek jobban érdekelték. Egy kiadótól azt a tanácsot kapta: próbáljon történet is írni a kislányt és behemót kutyáját ábrázoló rajzaihoz.

Bridwell azzal kezdte Clifford történetét, hogy egy tökmag kölyökkutya a gazdája, egy kislány szeretetétől hatalmasra nő: ügyetlen, de jó szívű óriás lesz belőle. Az eb tűzoltókocsi-piros színét egy festékdoboz inspirálta, véreb pedig azért lett, mert a szerző gyerekkorától vágyott egy ilyen kutyára. A kislányt Bridwell saját gyermekéről nevezte el Emily Elizabethnek, a kutya nevét pedig felesége javasolta, mert gyerekkorában Cliffordnak hívta képzeletbeli barátját.

A nagy piros kutya történetei úgy születtek, hogy Bridwell megfigyelte maga körül a kutyákat. Clifford gyakran keveredett igazi kutyabajba: szétrúgta a szemetet a pázsiton, tönkretette a kerítést, majd úgy hozta helyre a hibát, ahogy csak egy behemót képes, kimentett a vízből egy fuldokló gyereket, a lerobbant kocsit pedig gyengéden a fogai közé vette és a legközelebbi szerelőnél tette le. Bridwell tagadta, hogy a Clifford-történetekbe önéletrajzi szálak keveredtek volna, ám felesége ellenkező véleményen volt.

A könyvek kiadója, a Scholastic Inc. két, eddig nem publikált Clifford-könyvet jelentet meg jövőre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top