+ Életmód

Sírokat gondoznak majd a diákok közösségi munkában

Közösségi szolgálat alatt a középiskolai tanulók által végzett, igazoltan 50 órás önkéntes munkát kell érteni, amely az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez 2016. január elsejétől kötelező lesz.

A Nemzeti köznevelési törvénnyel 2011. év végén bevezetett iskolai közösségi szolgálatot a Nemzeti Sírkert részét képező sírok ápolásával is lehet majd teljesíteni, a program feladatainak megosztásáról pénteken ír alá partnerségi megállapodást a koordinátor Nemzeti Örökség Intézete és a lebonyolításban segítő Lions Clubok Szövetsége – mondta el Fogarasiné Radnai Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) elnöke.

Az elnök felidézte, hogy a kormány a 2011. december 23-án elfogadott Nemzeti köznevelési törvénnyel bevezette az iskolai közösségi szolgálatot mint az érettségi kiállításának előfeltételeként teljesítendő tevékenységet. Közösségi szolgálat alatt a középiskolai tanulók által végzett, igazoltan 50 órás önkéntes munkát kell érteni, amely az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez 2016. január elsejétől kötelező lesz.

Az országos program keretén belül a diákok a közösségi szolgálatra jelentkezve lehetőséget kapnak, hogy a NÖRI rendelkezési jogkörébe tartozó, a nemzeti sírkertben található, országosan mintegy 5500 védett sírt meglátogassák, környezetét ápolják és az adott személy munkáját, életét feldolgozzák. Ezeket a munkákat később az intézet értékeli és közzéteszi.

Radnainé Fogarasi Katalin kifejtette, hogy a programot a NÖRI koordinálja, a helyszíni munkavégzést azonban önkéntes felnőtt felügyelők segítik a Lions Clubok Szövetsége irányításával.

A Lions klasszikus civil szervezetként országos hálózattal rendelkezik, így tagjai közül minden helyszínen részt tud venni egy önkéntes mentor, aki felügyeli, irányítja a diákokat a temetőben végzett munka során

– fogalmazott az elnök.

A tanulók nemcsak az adott sírt, hanem annak tágabb környezetét, az oda vezető utakat is gondozni fogják, lemossák a sírokat, virágot ültetnek és a munkákon keresztül jobban megismerkedhetnek az adott személy életével és munkásságával – részletezte az elnök. A projektről országos sajtókampányt is szervez az intézet, azonban a diákoknak a helyi publicitás megszerzéséről maguknak kell gondoskodniuk az önkéntes munka részeként.

Évek óta azon dolgozunk, hogy megszólítsuk a fiatalokat és a temetőbe járásról alkotott negatív szemléletüket pozitívra változtassuk. Ne a gyászhoz vagy a halottak napjához kötődjön pusztán a temetőbe járás, hanem legyen egy teljesen természetes program

– fejtette ki az elnök.

Megjegyezte, hogy nemcsak a nemzet nagyjainak emlékét kell megőrizni, hanem helyi szinten, kisebb csoportoknak is fontos megemlékezniük a közösségeik számára jelentős személyekről. Az iskolákban például az intézményért és a diákokért sokat tett pedagógusokról, igazgatókról emléktábla-állítással, valamint személyük, munkásságuk felelevenítésével lehet ezt megtenni.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top