+ művészet & politika

Elkapkodták a volt miniszterelnök könyvét

németh miklós

Németh Miklós kis túlzással 25 éves csendet tört meg, így érthető az olvasók felfokozott érdeklődése.

Átmenetileg elfogyott Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke című könyv a boltokból. A megjelenés után három héttel, már országszerte alig-alig találni példányt az üzletekben, de már a hétvégén érkezik az utánnyomás a könyvesboltokba.

Németh Miklós állt a Magyar Népköztársaság utolsó, illetve az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első kormányának élén. A Németh-kormány idején fogadta el az országgyűlés a rendszerváltáshoz elengedhetetlenül szükséges törvényeket, melyek biztosították a békés és lehetőség szerint zökkenőmentes átmenetet. Az 1990-es választásokon függetlenként indult, és (az egykori pártfunkcionáriusok közül Szűrös Mátyás mellett) egyedül ő volt képes választási körzetében (Szerencs) parlamenti mandátumot nyerni.

1991-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnökének nevezték ki. Tisztségét egészen 2000. május 2-áig töltötte be, közben 1993-ban a Heriot-Watt University (Edinburgh), 1999-ben pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem díszdoktora lett. 2001-ben Johannes Rau államfő a Német Szövetségi Köztársaság Nagykeresztje kitüntetést adományozta neki az NDK-menekültek előtt 1989-ben történt határnyitásban játszott szerepe elismeréséül. 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, 2013-ban pedig a Zsidó Világkongresszus Nahum Goldman díját. Az elmúlt hónapokban a Szabadság-díjat és a Point Alpha díjat is átvehette a békés rendszerváltásban, illetve a német újraegyesítésben játszott szerepéért. Németh, számos kortársával ellentétben, az elmúlt 25 évben, leköszönése óta alig-alig szólalt meg.

A kötet szerzője, Oplatka András 1942-ben született Budapesten. 1956-ban szüleivel hagyta el az országot. A zürichi és a bécsi egyetemen germanisztikát és történelmet hallgatott. 35 éven át volt a tekintélyes Neue Zürcher Zeitung tudósítója, külpolitikai szakírója, szerkesztője. Közben Mikszáthot, Jókait, Karinthyt fordított németre. Doktori disszertációját Széchenyi Istvánról írta. Oplatka András a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. A könyv október utolsó napjaiban jelent meg, de pár hét alatt elkapkodták az üzletekből. A kötet utánnyomása a hétvégén érkezik a nyomdából a könyvesboltokba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top