+ Építészet

NEMZET MŰVÉSZE DÍJ

nemezt művésze díj

A Nemzet Művésze Díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át 2014. november 17-én. Rossz az, aki rosszra gondol.

Az alábbiakban a Magyar Művészeti Akadémia sajtóközleményét olvashatjátok:

A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a Nemzet Művésze díjat, amelyet idén, 2014 júliusában ítélt oda első alkalommal a díj Bizottsága. A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a Köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából adományozza.

A díjat az MMA elnöke és a miniszterelnök vagy az általuk kijelölt egy-egy személy adja át. A díj az alábbi művészeti területeken adományozható: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. Idén, mivel nincs Kossuth-díjas cirkuszművész, 69 főt választottak.

A Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze elismerések valamelyikének viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze cím elnyerését, s ezek együttes címhasználatát; többes díjazottság esetében az elismerésben részesült művésznek választania kell, hogy melyik díjazás után kéri életjáradék folyósítását. A díjazott az adományozásról okiratot kap, jogosult a Nemzet Művésze cím viselésére, és az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesül. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa, 2014-ben tehát – a 2013-as minimálnyugdíj összegének (28.500 Ft) megfelelően – 655.500 Ft. A díj odaítéléséről a 11 Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt, amelynek elnöke az MMA elnöke, amennyiben Kossuth-díjjal kitüntetett személy. A Bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolc tagját a Bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre.

A BIZOTTSÁG TAGJAI

Fekete György, bizottsági elnök, Kossuth-díjas belsőépítész, az MMA elnöke;

Dévényi Sándor, bizottsági alelnök, Kossuth-díjas építész, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

Aknay János, Kossuth-díjas festőművész, az MMA rendes tagja, a Bizottság miniszter által felkért tagja;

Eperjes Károly, Kossuth-díjas színművész, a Bizottság miniszter által felkért tagja;

Dárday István, Kossuth-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

Kalász Márton, Kossuth-díjas író, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

Kiss János, Kossuth-díjas balettművész, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

Kobzos Kiss Tamás, Kossuth-díjas előadóművész, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

Kubik Anna, Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja;

Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, az MMA rendes tagja, a Bizottság MMA elnöke által felkért tagja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top