A Tudomány Oltári

11 ezer évvel ezelőtt eltemetett csecsemő maradványaira bukkantak

A lelőhely és a fellelt tárgyi leletek új betekintést engednek a területen több ezer évvel ezelőtt élt emberek temetkezési szokásaiba és életük egyéb, ritkán megőrződött aspektusaiba.

Két, több mint 11 ezer évvel ezelőtt eltemetett jégkorszaki csecsemő maradványaira bukkantak egy alaszkai lelőhelyen, melyek Észak-Amerika északi részének legfiatalabb életkorú emberi leleteit reprezentálják.

A lelőhely és a fellelt tárgyi leletek új betekintést engednek a területen több ezer évvel ezelőtt élt emberek temetkezési szokásaiba és életük egyéb, ritkán megőrződött aspektusaiba

– mondja Ben Potter, a vizsgálat vezető szerzője.

A kutatást a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat közölte. A felfedezést 2013 őszén tették, amikor a Tanana folyó közelében lévő Upward Sun folyó lelőhelyen folytattak ásatásokat. A kutatók szorosan együttműködtek a helyi és regionális indián törzsekkel.

Megjegyezték, hogy az emberi maradványok és a velük eltemetett áldozati ajándékok, valamint a gyermekek halálának és eltemetésének évét érintő következtetések segíthetnek feltárni, hogyan épültek fel a korai társadalmak, milyen veszélyekkel néztek szembe, hogyan gondoskodtak legfiatalabb tagjaikról, miként tekintettek az elhalálozásra és milyen fontos szertartásokat társítottak hozzá.

Potter a 2010-es ásatási helyszínen bukkant rá a leletekre, akkor egy hároméves gyermek elhamvasztott maradványait lelték meg. A két csecsemő csontjai közvetlenül a 2010-es maradványokat feltáró tűzhely alól kerültek elő, egy gödörből. A radiokarbon kormeghatározás feltárta, hogy a maradványok a korábbi leletekkel egyidősek – megközelítőleg 11 ezer 500 évesek -, ami a temetés és a hamvasztás közötti rövid időszakra – talán egyetlen szezonra – utal.

A csontok mellett precedens nélküli áldozati ajándékokat is feltártak: kő hegyek, hozzájuk járuló, absztrakt vonalakkal díszített, agancsból készült markolatok is vannak közöttük, amelyek Észak-Amerikában a nyéllel ellátott összetett fegyverek legidősebb példái közé tartoznak.

A kutatók a fogak és csontok alapján megpróbálták meghatározni a csecsemők valószínű életkorát és nemét, kiderült, hogy egyikük a születés után néhány héttel, míg másikuk már az anyaméhben elhunyt. Három halott jelenléte egyetlen, igen mobilis csoportban táplálkozással kapcsolatos problémákra, talán éhezésre utalhat.

Az ilyen leletek igen értékesek a tudománynak, mivel az ehhez hasonló speciális körülmények kivételével nagyon kevés közvetlen bizonyíték áll rendelkezésre a korai, írott nyelvet nem használó emberi kultúrák szociális szerveződéséről és temetkezési szokásairól.

A tárgyi leletek – beleértve a fegyvereket, a növényi és állati maradványokat – hozzásegíthetnek teljesebb kép megalkotásához a korai emberi társadalmakról, felépítésükről és arról, hogyan élték túl a legutóbbi nagy jégkorszak végének jellemző klímaváltozásait. A két temetkezés – a csecsemők és az elhamvasztott gyermek – ugyanazon lakóhelyen a régió a véltnél relatíve hosszabb idejű lakottságára is utalhat.

Lazacszerű halak és ürgék maradványai pedig azt sugallják, valószínűleg vadászó-gyűjtögetők éltek itt június és augusztus között. A szerzők szerint a halálozások nyáron következtek be, amikor a regionális táplálékforrások bőségesek és változatosak voltak, így a táplálkozásból kifolyó stressz mértéke alacsony kellett legyen. Mindez a periódus túlélési stratégiáinak jelenlegi ismeretei alapján az elvártnál jóval nagyobb halálozási arányt sugall.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top