+ Irodalom

Nukleáris katasztrófa miatt apokaliptikussá vált Szibéria

antoine-volodine

Ezzel a hátborzongató témával érdemelte ki Antoine Volodine a Médicis francia irodalmi díjat. A regény címe: Sugárzó végállomás.

A nukleáris katasztrófák miatt apokaliptikussá vált Szibériában játszódik a francia Antoine Volodine Terminus radieux (Sugárzó végállomás) című regénye, amely kedden megkapta a rangos francia irodalmi díjat, a Médicis-t. Az elismerés legjobb külföldi műnek járó változatát idén az ausztrál Lily Brett érdemelte ki, Lola Bensky című regényéért.

Az Antoine Volodine álnéven publikáló lyoni szerző 600 oldalas regénye már az első körben egy ellenében nyolc szavazattal győzött – közölte a zsűri Párizsban.

Az 1950-ben született, orosztanár végzettségű író-fordító eddig mintegy húsz regényt publikált orosz hangzású szerzői nevén, amelyek közül legismertebb a 2000-ben a Livre Inter-díjat elnyert Des anges mineurs (Kiskorú angyalok), de jelennek meg művei Elli Kronauer, Manuela Draeger vagy Luitz Bassmann aláírással is.

A mágikus realizmussal és a sokszor politikai kérdésekkel foglalkozó regényeiben a 20. század történelmére reflektál: a nagy népirtásokra, elbukott forradalmakra.

A „Második Szovjetunióban”, egy sugárfertőzött vidéken játszódó legújabb regényének főhősei egy szocialista utópia ritka túlélői (traktorosok, kolhozisták, téesztagok, eltévedt katonák) már azt sem nem tudják, hogy élnek-e még vagy pedig halottan bolyonganak az atomrobbanások miatt letarolt, lakhatatlan tájban.

Nagyon boldog vagyok, ez a díj fontos számomra, harminc évnyi írás kiteljesedése

– mondta a saját magát a „poszt-egzotizmus” kategóriájába soroló szerző a francia hírügynökségnek.

A külföldi műveknek járó Médicis-vel díjazott Lola Bensky egy holokauszttúlélő nő portréja és egyben tisztelgés az 1960-70-es évek rockgenerációja előtt. A lebilincselő és humorral teli történet főhőse Lola, egy fiatal és egyedülálló, párját kereső könnyűzenei újságírónő. Lily Brett önéletrajzi regénye az ausztrál szerző első franciára lefordított műve.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top