+ Riport

Az igazi Halloween borzongás, avagy a világ szellemvárosai

Halloween

Érdekes módon a világ tele van elhagyatott városokkal. Egykor virágzó településekkel, amelyek valami miatt hirtelen elnéptelenedtek. Mi történhetett velük?

Miért érezzük magunkat furcsán, ha elhagyatott helyen találjuk magunkat? Mi okozza bennünk a megmagyarázhatatlan kényelmetlenség-érzetet, netán félelmet, ha temetőbe, régi, már senki által nem lakott épületbe tévedünk? Egyáltalán miért hisszük, hogy ezek kísértetjárta helyek? Ja, és mi történik, ha bizarr módon egy valóságos szellemvárosba ‘kirándulunk’?

Érdekes módon a világ tele van elhagyatott városokkal. Egykor virágzó településekkel, amelyek valami miatt hirtelen elnéptelenedtek. Mi történhetett velük? Természeti katasztrófa, járvány, háború vagy valami más… csupa apokaliptikus találgatás.

Nézzünk meg néhány ilyen hátborzongató kísértetvárost Halloween tiszteletére, hátha tudunk még újat mutatni ijesztgetésből.

1.Időutazás a 70-es évekbe: Famagusta, Észak-Ciprusi Török Köztársaság

Halloween

Érdemes összehasonlítani a fenti képpel.

Az egyik legizgalmasabb kísértetvárost Cipruson kell keresnünk, nevezetesen Famagustában, ahol az 1970-es években megállt az élet és a város azóta időkapszulaként őrzi a negyven évvel ezelőtti állapotokat. Famagusta egykor virágzó turistaközpont volt, a legmodernebb szállodákkal, legmenőbb éttermekkel, kávézókkal és szórakozóhelyekkel, amíg egy görög katonatisztek által szervezett államcsíny miatt török megszállás alá nem került 1974-ben. A törökök kiürítették a várost és 40.000 fős hadseregük segítségével megalapították az azóta is csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török  Köztársaságot. Az üdülővárosban számtalan akkori modernnek számító szálloda maradt elhagyatottan: a szobák szekrényeiben ott lógnak ma is a fogasok, rajta foszladozó ruhákkal, babák és egyéb gyerekjátékok hevernek szanaszét, az autószerelő műhelyben ott állnak a 70-es évekbeli Toyoták azóta is a szerelőre várva. A növényzet kezdi lassan beszőni az épületeket, a természet újra átveszi a hatalmat. Kísérteties, ahogy az egykori neonfeliratok még ma is hirdetik a régi üdülőváros fényét az omladozó épületek tetején, ahogy az erkélyek spalettáit benőtték a bokrok, ahogy az egykori villanyvezetékek és -oszlopok az utcákon keresztben hevernek…és a szél keresztülsüvít a városon.

2. Modern ghost town, Ordos, Belső-Mongólia, Kína

Halloween

Ha valaki futurisztikus apokaliptikus városképet szeretne látni, utazzon el Kína Belső-Mongólia tartományába, ahol Ordos városát látva nem mindennapi élményben lesz része. Képzeljünk el egy pár éve újonnan felépített modern metropoliszt, amely már az átadás előtt teljesen elnéptelenedett. Néhány év alatt felhúzták a hatalmas felhőkarcolókat, lakóházak százait, stadionokat és utakat a sivatag közepén, majd az építők és a befektetők elkezdtek eltünedezni, még a legtöbb épület befejezése előtt. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy az odaköltözők nem voltak felkészülve anyagilag a gyors építkezési tempóra, így nem tudták időben kifizetni a hiteleket, az építési vállalkozók pedig nem tudtak még éveket várni. Ennek következtében inkább otthagytak csapot-papot és kivonultak a félkész városból. Kísérteties a hatalmas, üres toronyházak között a teljesen néptelen utcákon mászkálni, mintha valami atomkatasztrófa után lennénk.

Halloween

3. Poveglia, Olaszország: a pestissziget

Halloween

Poveglia maradványok

A rémségek kicsiny szigete nem más, mint az ünnepelt Velence melletti pestis-karantén sziget, Poveglia. Kevesen hallottak róla, pedig ott található néhány kilométerre az olasz gyöngyszemtől, Velencétől. A középkori pestisjárványok alatt ide hozták a betegeket meghalni, akiket tömegsírokba dobtak, miután kiszenvedtek. Azokat is idehozták, akik hajón érkeztek valahonnan és mielőtt beléphettek volna a Velencei Köztársaságba, negyven napig karanténban kellett lenniük – innen ered a név is: a 40 olaszul quaranta –  hogy kiderüljön, hogy van-e valami bajuk. Ez aztán tényleg a horror szigete: állítólag a talaj 50 százaléka emberi csontokból áll. És ha mindez még nem lenne elég, vessünk egy pillantást a szigeten egészen 1968-ig működő elmegyógyintézet maradványaira, ahol a növényzet lassan benövi a régi kórtermek  megmaradt ágykereteit, az egykori műtőasztalokat és radiátorokat. A szigettel kapcsolatban még egy rémisztő legenda is kering, miszerint a kórház egykori főorvosa embertelen kísérleteket végzett a betegein, aki aztán maga is beleőrült rémtetteibe. Ha arra jársz, talán hallhatod  még félelmetes üvöltését és a pestisáldozatok szellemeinek nyöszörgését, melyről a szomszédos helybeliek szívesen beszélnek, hogy elijesszék az odakészülő vakmerő turistákat.

Halloween

Poveglia: pestis

Írta: Mészáros Dóra

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top