+ művészet & politika

Véres háborúk a színház körül?

szfe

Kell építenie a nemzetet egy előadásnak? Van helye a mai magyar színházi életben a szerzői színháznak, a kísérleti műfajoknak?A gondolkodtatás vagy a szórakoztatás fontosabb?

Egész évadon át tartó beszélgetéssorozat indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) fiatal színázcsinálók részvételével. A színházi élet kérdéseinek körbejárására indított sorozat október 27-én kezdődik. Mert az idősebb korosztálynál ez már vérre menne, szerintük.

Az egyetem Vas utcai épületében megrendezett sorozat vendégei 30 év alatti színházi emberek, a beszélgetéseket színházi kritikusok, többek között az Origo, a Revizor, a Heti Válasz munkatársai moderálják.

A szervezők fontosnak tartják, hogy az SZFE Elméleti Intézetének hallgatói, a fiatal, 30 alatti színházcsinálók nyilvánosan vitázzanak egymással, beszélgessenek olyan témákról, amelyek kapcsán a 30 felettiek már lehet, hogy véres háborúkat folytatnának, vagy fásult köröket futnának.

A beszélgetéseken az egyetem rendező szakos hallgatói és frissen végzett színházi rendezői mellett a Maladype Színház, a Kompánia Színházi Társulat, a Nemzeti Színház és a Krétakör is képviselteti magát.

A sorozat első beszélgetésén bemutatkoznak a kritikusok, és „kinyitják” a később következő témákat. A beszélgetések keretében többek között azokra a kérdésekre keresik a választ, hogy kell-e építenie a nemzetet egy előadásnak, van-e helye a mai magyar színházi életben a szerzői színháznak, a kísérleti műfajoknak, mennyire kell mobilnak lennie egy alkotónak vagy egy előadásnak, és hogy a gondolkodtatás vagy a szórakoztatás fontosabb a színházban.

„Az érintett témák tudományos szintű vizsgálata nem lehet célja egy ilyen beszélgetéssorozatnak, sem a teljes színházi élet minden szegmensének érintése, de jó eséllyel lehet belőle elgondolkodtató keresztmetszet” – olvasható a közleményben.

Mint írják, az SZFE-hallgatók pályájuk elején lévő, fiatal alkotókat hívtak meg, akik létrehoztak már sikeres, karakteres színházi előadást, de még nincs egyértelműen kialakult hangjuk, stílusuk. A moderátorok között van Totobé Anita (Fidelio, Kortárs online), Kézdi Beáta (Heti Válasz), Kovács Bálint (origo), Puskás Panni (Revizor) és Herczog Noémi (Magyar Narancs, Színház).

A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top