+ Építészet

Extravagáns múzeum épült Párizsban

Űrtechnológiai megoldásokat is alkalmaz A Louis Vuitton Alapítvány formabontóan könnyed, csupa üveg székháza.

Imbolygó vitorlás hajóra, hatalmas jéghegyre vagy egy lebegő üvegfelhőre emlékezteti a szemlélődőt Párizs új extravagáns épülete, a Louis Vuitton Alapítvány székháza, amelyet Frank Gehry kanadai születésű amerikai sztárépítész tervezett Franciaország leggazdagabb embere, Bernard Arnauld iparmágnás számára a Bois de Boulogne park szélére.

A különleges épületet pénteken mutatta meg a világsajtó képviselőinek a büszke megrendelő, a világ legnagyobb luxusipari konszernje, a Louis Vuitton divatházat is magába foglaló francia LVHM csoport alapítója és elnök-vezérigazgatója, Bernard Arnauld.

A 65 éves üzletember 20. századi és kortárs alkotásokból álló műgyűjteménye számára emeltette az űrtechnológiai megoldásokat is alkalmazó, formabontóan könnyed, csupa üveg múzeumot, amelynek tulajdonjoga 50 év múlva átszáll Párizs városára.

A tervező üvegfelhőként írta le az égbolt, a felhők, a levegő, a víz és a fény motívumait kombináló épületét, amely szerinte „lebeg”, és „olyan könnyű, mint a szél„. A szerkezet másokat egy jéghegyre vagy egy négyszögletes medencében imbolygó vitorlás hajóra emlékeztet.

A bizonyára hamarosan Párizs egyik emblémájává váló 12 ezer négyzetméteres épület ad otthont Bernard Arnauld műgyűjteményének, de művészeti galériaként időszaki kiállításokra is lehetőséget nyújt 11 különböző méretű kiállítótermével. Az alapítvány meghirdetett fő célja ösztönözni és támogatni a kortárs művészeket és művészeteket.

Gehry szerint a csupasz, befejezetlennek látszó üvegátriumokat úgy tervezték meg, hogy „üres vászonként” hassanak, az üres terek betöltésére ösztönözzék a kortárs alkotókat.

A 13 év alatt elkészült épületen 100 mérnök és 3000 munkás dolgozott. A beruházás költségét eredetileg 100 millió euróra becsülték, de Arnauld pénteken az újságírók kérdésére sem árulta el, hogy mennyibe került is végül az épület. „Egy megvalósult álomra nem teszünk árcédulát” – tért ki a milliárdos a válaszadás elől. A francia sajtó tudni véli, hogy a költségek jócskán felülmúlták a tervezettet.

A 85 éves sztárépítész, akinek nevéhez egyebek közt a bilbaói Guggenheim Múzeum és a Los Angeles-i Walt Disney Koncertterem fűződik, jelenleg a Washingtonban létesítendő Dwight D. Eisenhower Nemzeti Emlékhely tervein dolgozik.

Párizs új építészeti csodája október 27-én nyílik meg a nagyközönség előtt egy Frank Gehry életművének szentelt kiállítással, az épületet Francois Hollande francia köztársasági elnök avatja fel.

(Forrás: Híradó.hu)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top