+ művészet & politika

Illegális műkincs-kereskedelemből pénzeli az ISIS a terrort?

isis

Az UNESCO konferenciáján arra figyelmeztetnek, hogy nagy veszélyben van a Tigris és az Eufrátesz völgyének kulturális öröksége az ISIS miatt.

Szakértők szerint az iraki műkincseket is a feketepiacra dobta az ISIS, hogy pénzt szerezzen iraki és szíriai katonai műveleteihez. Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO konferenciáján arra figyelmeztetnek, hogy nagy veszélyben van a Tigris és az Eufrátesz völgyének kulturális öröksége.

Amikor emberek tízezrei halnak meg, illik-e a kulturális tisztogatás miatt aggódnunk? – tette fel a kérdést Franciaország nagykövete, Philippe Lalliot, aztán válaszolt is rá: – Igen, mert az örökség egyesíti és a kultúra biztosítja azt a párbeszédet, amelyet a fanatikus csoportok meg akarnak semmisíteni.

A bagdadi múzeum igazgatója, Qais Rashid arról beszélt, hogy szervezett csoportok játszanak az ISIS kezére, egész nemzetközi műkincs-maffia. Beazonosítják a műtárgyakat, és közlik, hogy mi az, amit el lehet adni közülük. Miután a kincsek egy része kétezer évnél is régebbi, a pontos értéküket nehéz meghatározni. Az ISIS által ellenőrzött területeken az eddigi legnagyobb fosztogatást az asszír király, II. Assur-nászir-apli Krisztus előtt a 9. században épült palotájánál követték el. Asszír ékírásos táblák tűntek el, és kerültek elő európai városokban. Többet közülük szétvágtak, és darabjaiban adtak el, így például egy szárnyas bikaábrázolást is.

A leletek külföldi aukciós házaknál kötnek ki, és a terrorizmust finanszírozzák az értük kapott pénzből.

Egy nyugati diplomata szerint Szíriából is több százmillió dollár értékű műkincs tűnt el a lelőhelyek kifosztása után, és nincs ok azt feltételezni, hogy Irakban ennél jobb a helyzet.

[Cikkünk a KeletPORT hírének szerkesztett/rövdített változata.]

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top