+ Jegyzet

Sokat vártunk a zenés tv-műsorok mélypontjára, de eljött

Belenéztünk a Sztárban sztár című műsorba és azóta sem tértünk magunkhoz.

Nincs könnyű helyzetben az, aki pillanatnyi rosszkedvén a televízió műsorával próbál enyhíteni. Nekem nem jutna eszembe ilyesmi, azonban vasárnap este valahogyan mégis a tévé elé kerültem, és nem teljesen szabad akaratomból elcsíptem a Sztárban sztár című műsort.

Nem túlzok nagyot, ha azt mondom, hogy még mindig nem egészen tértem magamhoz a sokkból.

Aki nem látta még ezt a műsort, annak egyfelől üzenem, hogy boldog ember; másfelől megpróbálom elmagyarázni, hogy miről van itt szó. A Sztárban sztár a Your Face Sounds Familiar című, eredetileg spanyol műsor licenszelt és némiképp módosított változata. A sorozat alig pár éve indult, de már Argentínától Vietnámig van helyi megfelelője és ahogyan a világgazdasági válságnak is sikerült begyűrűznie hozzánk, úgy ez a műsor sem fordult vissza Hegyeshalomnál. Halkan megsúgom: immáron a második évadnál tartunk.

Nagy vonalakban annyi történik, hogy 12 énekes („előadóművész”, „sztár”, „celeb”) egy-egy dal erejéig egy másik sztár bőrébe bújik. Ha tehát valaki feladatként azt kapja, hogy legyen Louis Armstrong, akkor profi sminkesek bekenik feketére a delikvenst, aki ezek után a lehető legmélyebb hangján megpróbálja előadni a What A Wonderful Worldöt. Ezek után pedig további sztárok a produkciót lepontozzák és komoly arccal méltatják a pályatársat.

https://www.youtube.com/watch?v=XWZjXih1WNk

Jól hangzik, mi? A sztárok nagyjából fele amúgy abból a körből származik, akik az elmúlt években hasonló zenés műsorokban (Megasztár, X-Faktor, Voice) szereztek maguknak hírnevet és pár éves Story-magazinos létjogosultságot. Aztán ott van a zsűriben Hajós András, akinek saját műsorai (Magánszám, Késő este Hajós Andrással) annak idején az üde színfoltot jelentették a magyar televíziózásban, hogy aztán a tévénézők úgy döntsenek, hogy ebből nem kérnek. Őszintén sajnálom.

Őszintén sajnálom azt is, hogy erre viszont van igény. Tisztában vagyok azzal, hogy az emberek vasárnap este szórakozni akarnak a tévé előtt, de azt gondolnám, hogy van kompromisszum a Sztárban sztár és egy dögunalmas színházi közvetítés között. Ne nézzük tehetetlenül a kilógó lólábat, hanem nevezzük nevén: a Sztárban sztár unalmas, kiszámítható és érdektelen.

  • Mikor lesz végre annak a korszaknak, amikor a tévénézőket csak ismert emberek karaokézésével lehet lekötni?
  • Az emberek miért nem azt csinálják a tévében, amihez valóban értenek?
  • Miért kell valakinek minden adásban elsírnia magát?
  • A zsűri miért tartja imapózban a kezét minden produkció alatt?  
  • Miért nem tesz már valaki valamit?

Egyelőre várni kell még egy kicsit, de a holdjáró cipő is kiment a divatból, csak kellett hozzá egy kis idő. Nagyon remélem, hogy a szórakoztató-zenés műsorokban is hamarosan paradigma-váltás lesz és ezentúl a Later… with Jools Hollandot fogjuk koppintani. Persze én is tisztában vagyok vele: előbb jön vissza a holdjáró cipő.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. tré-fi szerint:

    nyugi, van még lejjebb is!
    hányszor hittük, hogy ez a gödör alja?
    (az talán vigasz, hogy mindeközben van feljebb is, tehát tágul a kultúra világa!!!)

  2. kacagó szerint:

    Ha nem tetszik, nem kell nézni…ilyen egyszerű a megoldás! Amúgy teljesen jó kis műsor…arra a két órára legalább kikapcsolódsz. A cikk írója is próbáljon kicsit feloldódni és egy jobb irományt szerkeszteni..mivel ez nem szól semmiről….legalább fikázna alaposan, de még azt sem! 😀

    • Sallai László szerint:

      Nem is fogom, viszont aggasztónak találom, hogy a tévénézőknek nagy részének ez a vasárnap esti kikapcsolódás. A kikapcsolódásra sokkal jobb ötleteim vannak – és a tévé is lehetne ebben partner.

      Fikázzak rendesen? A Commentblogon a műsor indulásakor és azóta többször is írtak róla elég kimerítően, ezért nem gondolnám, hogy a második évad elején szükséges lenne átfogó kritikát itt közrebocsátani, viszont a jóérzésű kultúrafogyasztó siralmait miért ne. Azért vagyunk.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top