+ Film

Magyar siker egy különleges varsói filmfesztiválon

varsói

Az V. Nemzetközi Történelmi és Katonai Filmfesztiválon különdíjat nyert a II. világháborús történetet feldolgozó Kereszthegy.

A lengyel fővárosban megrendezett V. Nemzetközi Történelmi és Katonai Filmfesztiválon különdíjat nyert a II. világháborús történetet feldolgozó Kereszthegy. Karol Nowakowski, a varsói fesztivál igazgatója szerint a magyar dokumentumfilm olyan magas művészi tudásról tesz tanúbizonyságot, amely irigylésre méltó.

A világ számos országából, többek közt Iránból, Kanadából, Brazíliából, Svájcból, továbbá a Baltikumból is neveztek dokumentumfilmeket is a varsói mustrára. A fesztivál igazgatója hangsúlyozta: hat esztendővel ezelőtt éppen azzal a céllal született meg a nemzetközi verseny ötlete, hogy a régió filmeseit meg tudják szólítani. A fesztivál nagy erénye, hogy a mustrára beválogatott filmek olyan ismeretlen témákat, fehér foltokat dolgoznak fel, melyeket eddig a lengyel közönség nem ismerhetett. Annak ellenére, hogy katonai filmek versenyeztek, azok az átlagember számára is érdekesek lehetnek, hiszen olyan komoly történelmi témákat tárgyalnak, melyekről korábban nem folyt párbeszéd.

A történelmi dokumentumfilmek közül a fesztiváligazgató a lett, a litván és a magyar alkotást emelte ki. Nowakowski szerint, a Kereszthegy erénye a hitelesség, a veteránok megszólaltatása mellett pedig a művészi munka irigylésre méltó.

https://www.youtube.com/watch?v=ZapW3rG7q8c

Több lengyel alkotás mellett a zsűri kiemelten díjazta a brazil és az iráni alkotást. A Kereszthegy is elismerésben részesült, a 65. székely határvadászcsoport történetét feldolgozó dokumentumfilmet különdíjjal jutalmazták.

A Zrínyi Katonai Filmstúdió és a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály koprodukciójában megszületett dokumentumfilm forgatókönyvírója és társrendezője két fiatal történész: Bárány Krisztián és Nagy József, vezető rendezője Wonke Rezső, a filmstúdió vezetője.

https://www.youtube.com/watch?v=5y8mc6hyBuw

(A cikk a honvedelem.hu oldalon megjelent közlemény szerkesztett változata. A filmről bővebben itt.)

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. buchbinder ármin szerint:

    EZ a film eddig elkerülte a figyelmemet, pedig WONKE úr munkásságát nagyra becsülöm!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top