+ Képzőművészet

125 éve nem látott festmények! Menj Londonba, nézz Turner képeket!

Január 25-ig látogatható a Tate Britain-ben Late Turner: Painting Set Free című kiállítás. A múzeum sajátjai mellett kölcsönzött műveket is felvonultat.

J. M. W. Turner késői munkáiból nyílt szerdán kiállítás a londoni Tate Britain múzeumban. A modern művészet úttörőjének tekintett festő utolsó éveinek művészetét először dolgozza fel ilyen teljes tárlat.

A Late Turner: Painting Set Free című kiállítás január 25-ig tekinthető meg a Tate termeiben. Az anyag a művész hatvan éves kora után készült alkotásait tartalmazza, tehát az 1835 és 1851 között született festményeket. A felvonultatott 150 mű több mint fele a Tate saját gyűjteményéből származik, a többit azonban más brit és külföldi kollekciókból kölcsönözték a tárlathoz a kurátorok.

Dawid Brown és Sam Smiles, a kiállítás kurátorai arra törekedtek, hogy teljesebbé tegyék azt a leegyszerűsített képet, amely sokakban Turnerről él. A rendszerint az impresszionizmus előfutárjának és absztrakt művésznek elkönyvelt Turner klasszikus kompozíciókat is festett – hívták fel a figyelmet a kurátorok, akik és azt is hangoztatták, hogy a művész kortárs témáinak ábrázolásakor a klasszikus tájképek is előtűnnek. Késői munkáin is radikális változások figyelhetők meg.

A kiállítás kiemelkedő darabjai közé tartozik az Ancient Rome; Agrippina Landing with the Ashes of Germanicus és a Modern Rome – Campo Vaccino című festmény. Ezeket a képeket 1839-es bemutatásuk óta rendkívül ritkán lehetett  ismét együtt látni – emlékeztetett a Tate Britain honlapja.

Nagyszerű akvarelljei közül az 1840-ból származó Heidelberg: Sunset, valamint az 1837-es  Bamburgh Castle című művét is megtekinthetik a látogatók. A Bamburgh Castle című vízfestmény a harmincas években készült, de miután 1889-ben a Királyi Akadémián kiállították, 125 évig nem látta többé a közönség. A kiállítás kurátorai amerikai tulajdonosától kölcsönözték a tárlathoz.

A tárlatra Turner nagyobb sorozatait is összegyűjtötték, egy csoport szokatlan alakú festménye innovatív technikáját állítja reflektorfénybe.

A londoni kiállítás januárban Amerikába költözik. Az anyagnak azonban csupán a fele szerepel a tengerentúli bemutatókon: februártól májusig a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeumban, majd júniustól szeptemberig a San Franciscói De Young Múzeumban.

[Egy MTI-hír szerkesztett változata]
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top