+ művészet & politika

Falus Ferenc jégvödrös videóját zseniálisnak nevezte Kamondi Zoltán

falus ferenc

Minden motívumában: a kép beállításában, a mozdulatlan kamerás vágatlan felvételben, a jelmezek designjában és ikonográfiájában, a hangi effektusok kompozíciójában…

Kamondi Zoltán filmrendező nyílt levélben nyilatkozott Falus Ferenc jégvödrös videójáról. No komment.

NYÍLT LEVÉL FALUS FERNCNEK

Kedves Falus Ferenc,

nem ismerve Önt, és politikai ambícióit eddig egyáltalán nem támogatva, sőt, még csak szimpátiával sem fogadva, szeretném kijelenteni, hogy az Ön meg nem nevezett hölgy ismerőse által való jeges vizes leöntését feldolgozó videója ZSENIÁLIS.

Minden motívumában: a kép beállításában, a mozdulatlan kamerás vágatlan felvételben, a jelmezek designjában és ikonográfiájában, a hangi effektusok kompozíciójában, a verbális információ hol hangsúlyossá tételével, hol háttérben hagyásával, az esetlegességet is felvállaló „final cut” verziójával, a méltán világhírű magyar filmnyelv tradícióját követő fogalmazásával ZSENIÁLIS.

A témát eddig feldolgozó jelentkezők közül egyedül Bill Gates videóját lehet egy platformon említeni az Önével. Gates is egy önmagát, a karrierjét, a tudományban elfoglalt szerepét, és a mindezt lehetővé tévő hazáját ábrázoló vizuális környezetbe illesztette ezt a kedves, groteszk, bátor, és jó ügyet szolgáló gesztust. Az Ön mozgóképes fogalmazványa KONZSENIÁLIS.

Őszinte sajnálattal, sőt hazánk jelen állapota miatti tényleges fájdalommal hallgatom, nézem, és olvasom a még általam kedvelt médiumok, és média személyiségek sajnálkozó, helyenként lesajnáló, és őszintén aggódó „hozzáértő” véleménynyilvánítását. Ne hallgasson rájuk. Lehet, hogy ez tanult szakmájuk, de tudásuk Horger Antalé: ösztöneik, tehetségük csődöt mondott az Ön videóját nézve.

Az Ön mozgóképes gesztusa egyenértékű Boris Johnson londoni polgármesterségért való beköszönésével. Rajta is röhögött az angol média, a világ, lebohócozta mindenki – kivéve a londoni választókat, akiknek akkorra már tök elegük volt a kapát nyelt, nyakatlan, hüllő tekintetű, kimutathatatlan IQ-jú, fogalmazni és írásvetítőt olvasni sem tudó, de mindenkit kioktatni imádó, nem létező humorukkal hencegő hazudó gépektől.

Ha anyapártja és apaszövetségesei megpróbálják letéríteni erről az útról, amire sajnos látok jeleket, ne hagyja magát – vagy ha hagyja, hitelteleníti markáns indító gesztusát. Ők – sajnos tényleg – bukott politikai formációk. Ön egy friss és vonzó hang. Ön – talán – föl tudja őket rázni.

Viszont egy dologban igazuk lehet a Horger Antaloknak: London nem Budapest. De most itt a lehetőség, hogy bebizonyítsa, Adam Clark jó ösztönnel fogadta el Széchenyi meghívását. Álljon ki a Gellért hegyre, és vágja oda kesztyűt Pest-Budának, ahogy Rastignac tette Párizsnak: À nous deux maintenant!

PS.

Ha iróniát vélne kiolvasni soraimból, téved. Irónia legfeljebb jelen közállapotainkkal kapcsolatban van bennem. Minden kijelentésemet vállalom, akár nyilvánosan is, ha kell, részletekbe menő képi elemzéssel. Nem magamért, nem Önért, és nem is az „ügyért” – a vágyért, hogy londoni polgár lehessek Budapesten.

Kamondi Zoltán

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top