A Szerk. avatar
2014. augusztus 15. /
, ,

Működő római kori konyha várja a vendégeket

Működőképes, felszerelésében és anyagaiban is teljesen korhű ókori római konyhát építettek fel Szombathelyen a történelmi témaparkban, amely nemcsak az augusztus 21-én kezdődő Savaria Történelmi Karnevál napjaiban üzemel majd, hanem áprilistól egészen októberig várja mindazokat, akik a témaparkba látogatnak és a római kori gasztronómiával is szívesen ismerkednének. A tapasztott falú konyhaépület középpontjában kemence áll, mellette pedig egy szintén fatüzelésű kályha, amely az ételek melegen tartására szolgál, a falak mentén, a konyhapult alatt pedig agyagkorsók sorakoznak, a konyhai munkát pedig ugyanúgy, mint annak idején, csővezetéken érkező víz segíti.

A kísérleti régészeti konyha épületét péntek délután Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere adta át, aki köszöntőjében azt hangsúlyozta: a Claudius császár által alapított, kétezer éve lakott város büszke arra a kultúrára, amelyet a rómaiak hoztak és terjesztettek el, ennek pedig fontos része volt a gasztronómia is.

Borhy László régészprofesszor elmondta: a régészeti ásatásokon feltárt épületek, a falfestményeken ábrázolt munkafolyamatok, valamint a megmaradt írásos emlékek alapján viszonylag pontos ismereteink vannak a római kori gasztronómiai szokásokról és kultúráról.

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a karnevál megszervezésén túl céljuk fogva az autentikus ismeretterjesztés volt, amelynek kiváló helyszíne a hathektáros történelmi témapark, amelyet igyekeznek egyre inkább interaktívvá tenni. Szavai szerint ilyen a most átadott római konyha is, amelyet régész szakemberek felügyelete és irányítása mellett épített fel a Savaria Legio Egyesület nyolc tagja, diákok, önkéntesek és az alapítvány munkatársai.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Megosztás: