+ Tudomány

Szenzációs régészeti felfedezés Görögországban

Soha nem látott méretű síremléket fedeztek fel Görögországban. Az Amphipolisz közelében talált emlékhely feltehetően Nagy Sándorhoz köthető.

Nagy Sándorhoz köthető monumentális sírt fedeztek fel Amphipolisz közelében. A még felnyitatlan kamrát 497 méter hosszú márvány külső fal veszi körbe. Ez a legnagyobb sírhely, amelyet valaha felfedeztek az országban.

Feltehetőleg egy magas rangú tisztségviselő nyugodott abban a III. Alexandrosz makedón király, azaz világhódító Nagy Sándor (Kr.e. 356-323) uralkodása után emelt monumentális sírban, amelyet Görögország északi részén fedeztek fel: erre utal a sírbolt különleges bejárata. A keddi görög sajtó által szenzációs felfedezésnek nevezett leletre Amphipolisz közelében bukkantak a régészek. A szakértők a bejáratnál két fej és szárny nélküli szfinxet találtak, egy a sírba vezető 4,5 méter széles utat, oldalán freskókkal borított fallal. A még felnyitatlan sírkamrát 497 méter hosszú márvány külső fal veszi körbe. Ez a legnagyobb sírhely, amelyet valaha felfedeztek Görögországban.

A tudósok úgy vélik, hogy a sírhalom tetején az az ötméteres oroszlánszobor állhatott, amelyre egy évtizede bukkantak öt kilométerrel távolabb. Ezek alapján az is feltételezhető, hogy a sírban mütilénéi Laomedón, III. Alexandrosz egyik hadvezére nyugszik, aki a király halála után Szíria kormányzója lett – vélik a szakértők. Az ásatás helyszínére kedden ellátogatott Antonisz Szamarisz görög miniszterelnök is, aki a síremlék előtt néhány napig türelemre intette az újságírókat. Mint elmondta, a „rendkívüli” síremlék egyedülálló leleteket rejthet, de a szakembereknek még szükségük van egy kis időre a teljes feltáráshoz.

A régészek, akik 2012-ben kezdték el feltárni a területet, korábban azt feltételezték, hogy maga Nagy Sándor földi maradványait temethették el itt, a görög sajtó szerint viszont lehetséges, hogy a makedón király felesége, Róxané nyugszik a sírboltban. Katerina Perister, a régió kulturális minisztériumának felelős régésze szerint is meg kell várni a feltárás teljes befejezését. Egyelőre nem lehet ugyanis pontosan megmondani, kié a sír. Az azonban biztos, hogy nagyon fontos régészeti leletről van szó. Úgy tűnik, a sír érintetlen, nem fosztották ki. Várhatóan a hónap végén hatolnak be a sírkamrába. A görög kulturális minisztérium szerint lassan és óvatosan kell feltárni a helyet.

Az időszámítás előtti 300 körüli években Amphipolisz régiójában jelentős események történtek Nagy Sándor hadvezérei, az úgynevezett diadokhoszok között, akik a világhódító király halála után birodalma egyes részein királyként uralkodtak. Egyikük, Kasszandrosz ezen a területen ölte meg Nagy Sándor feleségét, Róxanét és fiát, IV. Sándort.

 

Forrás: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top