+ Irodalom

Elhunyt Elfriede Brüning

brüning

Magyarul a Róma, főposta (Rom, hauptpostlagernd) és a …hogy te tovább élj (Damit du weiter lebst) című regényeit adták ki.

Elhunyt 103 éves korában kedden Berlinben Elfriede Brüning német írónő – közölte a Neues Deutschland című lap.

Az 1910. november 8-án Berlinben született írónő műveiben elsősorban női témákkal és a német történelmi múlt feldolgozásával foglalkozott. Elkötelezett kommunistaként is Németországban maradt a náci hatalomátvétel után, de „belső emigrációba” vonult és felhagyott az alkotómunkával.

Brüning, akinek apja asztalos, anyja pedig varrónő volt, már 16 éves korában riportokat és tárcákat publikált nagy központi újságokban. 1930-ban csatlakozott a kommunista párthoz, két évvel később pedig tagja lett a Johannes R. Becher által alapított Proletár Forradalmi Írók Szövetségének (BPRS), amelynek mások között Bertolt Brecht, Anna Seghers és Ludwig Renn is tagja volt. Brüning volt az utolsó még élő képviselője ennek a társaságnak.

1935-ben elfogták és börtönbe került. 1945 után a Sonntag című hetilap egyik szerkesztője lett, 1950 óta írásaiból élt a Német Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kelet-Berlinben, ahol különböző kiadók jelentették meg könyveit és számos díjat kapott.

A 30-as években tollából olyan regények születtek, mint az Und ausserdem ist Sommer (És azonkívül nyár van) vagy a Junges Herz muss wandern (Az ifjú szívnek vándorolnia kell).

Az NDK-ban főként a nők sajátos problémái és a kényszeradoptáció ügye foglalkoztatták. A német újraegyesülés után is folytatta irodalmi munkásságát. 1999-ben tette közzé a rendszerváltozás után született elbeszéléseit Jeder lebt für sich allein (Mindenki csak magáért él) címmel. 2010 november 8-án a berlini Volksbühne színpadán lelkesen ünnepelték 100. születésnapját.

Magyarul a Róma, főposta (Rom, hauptpostlagernd) és a …hogy te tovább élj (Damit du weiter lebst) című regényeit adták ki. Írt irodalomtörténeti tanulmányokat, tévé- és hangjátékokat is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top