+ Irodalom

Elfelejtém burnótszelenczémet! – Hogyan folyt a társalgás 1867-ben?

társalgás

Ritka kincsre bukkantam apukám régi könyvei között. Franczia-Magyar társalgás kézikönyve azoknak, kik magukat a két nyelvben helyesen, és könnyüséggel kifejezni óhajtják.

Van-e tolla? Szíveskedjék nekem egyet metszeni!

Elfelejtém burnótszelenczémet! - Így beszéltünk 1867-ben Elfelejtém burnótszelenczémet! - Így beszéltünk 1867-ben Ebben a szintén gyönyörű szekcióban a számítógép, írógép és telefon, de még a golyóstoll előtti kor hétköznapi csevelyeibe pillanthatunk be: igen, a pennát messeni kell. Mert toll, azaz toll, tehát madár meg minden. Elkopik, élezni kell! Valamint kell még a folyamathoz USB, térerő és Wi-Fi helyett pecsétnyomó, spanyolviasz, téntatartó, ostya, tollkés, simítócsont, pecsétnyomó, vonasz, rajzón (minden szót értünk még?), koncz és rizma papiros. Leborulunk.

Párisban könnyen megromlik az erény!

Elfelejtém burnótszelenczémet! - Így beszéltünk 1867-ben A viselkedés természetesen nagyon fontos volt a tizenkilencedik század második felének nemesi körében – az elvárások és a mára régies megfogalmazások itt is sírnivalóan eredetiek. És Párizzsal tessék vigyázni!

Egy pár topányt!

Elfelejtém burnótszelenczémet! - Így beszéltünk 1867-ben Elfelejtém burnótszelenczémet! - Így beszéltünk 1867-ben Nehéz innen is kiválasztani a kedvenceinket, de annyira lenyűgöző időutazás ez a rész, hogy muszáj volt elidőznünk még egy kicsit a Ruházatnál és a Levetkezésnél.

Mi az a fojtott borjúszelet?

Elfelejtém burnótszelenczémet! - Így beszéltünk 1867-ben Vagy a hát-czímer? A frikaszé és a vetrecze? Ugorka? Úgy tűnik a gasztronómiai szókincsünk is erősen változott 1867 óta. Ha tetszik egy árticsókát! Semmi sem oly jó!

Lőjön ama fáczánra!

Elfelejtém burnótszelenczémet! - Így beszéltünk 1867-ben A vadászaton című részből láthatunk egy részt a jobb oldalon: teljesen előttünk van a jelenet, csodálatos, minden mondata külön-külön kincs. Ezután megismerhetjük a pompaló esetét az ál-lánczocskával.

Az utczán taszigálóznak!

Elfelejtém burnótszelenczémet! - Így beszéltünk 1867-ben Avagy derekasan megöklözték egymást – így mentek egymásnak a kiegyezés évében a magyarok. Ezután csak annyi van hátra, hogy a szolgálót megkérjük: Porolja ki felső kabátunkat.

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top