+ művészet & politika

Láttad már az első székely bélyeget?

székely

A bélyeg állítólag leírja a székely emberek Istenhez való ragaszkodását, bemutatja az összetartozás legfelemelőbb érzését. Fekete György szerint megtanít a kicsi dolgok szeretetére.

Bemutatták szerdán az első székely bélyeget, amelyen Csíksomlyóhoz kötődő és székely nemzeti motívumok láthatók.

A bélyegek nem csupán postai értékcikkek, hanem a kibocsátó ország vagy nemzeti közösség kulturális névjegyei. Az első székely bélyeg üzenete az, hogy Székelyföld autonómiát szeretn.

– mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a Székelyudvarhelyért Alapítvány alapító elnöke a budapesti bemutatón.

Ez a bélyeg leírja a székelység Istenhez való ragaszkodását, bemutatja az összetartozás legfelemelőbb érzését, mindazt, amelyet Csíksomlyón megtapasztalhatnak a résztvevők.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke szerint:

A bélyegek szeretetével, gyűjtésével az ember megtanulja a kicsi dolgokra való figyelmet, a precizitást és a pontosságot, mindez hozzájárul ahhoz, hogy különb emberré váljon azoknál, akiket a kis dolgok nem érdekelnek.

A Székelyudvarhelyért Alapítvány megbízásából készült emlékívre és levélzáró bélyegre Csíksomlyóhoz kötődő motívumok és székely nemzeti motívumok kerültek Baticz Barnabás grafikusművész tervezésében. A bélyegen a csíksomlyói templomban őrzött Mária-szobor és a székely címer látható, valamint a Székelyföld felirat szerepel rajta magyarul és rovásírással. A bélyeggel nem lehet postai küldeményt bérmentesíteni, de a kibocsátó úgy véli, bélyeggyűjtők számára értékes filatéliai termék lehet. A levélzárót 25 darabos ívben vásárolhatják meg az érdeklődők és ötezer sorszámozott emlékívet is forgalomba hoznak.

A bélyeget kibocsátó szervezet korábbi közlése szerint az első székely bélyeg az autonómiatörekvésekre szeretné felhívni a figyelmet.

Azt üzeni, hogy egy ezer éve a Kárpát-medencében élő nemzeti közösség önrendelkezésre vágyik, Székelyföld Európa részeként akar autonómiát, önrendelkezést saját ügyeiben ugyanúgy, mint a dél-tiroliak, a katalánok vagy a Finnországhoz tartozó Aland-szigeteken élő svédek.

A világ bélyegei fontos üzeneteket hordoznak, amelyeket a kibocsátók szükségesnek tartanak elmondani magukról egymásnak és a nagyvilágnak. Ezzel a szándékkal készítették el az első székely bélyeget is.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata, MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top