+ Irodalom

Először díjazott magyar könyvborítót a Locus Magazine

locus magazine

A nemzetközi szórakoztatóipar legbefolyásosabb magazinjába bekerülni eddig egyetlen magyar könyvkiadónak sem sikerült – most azonban megtört a jég. (Librarius-hír)

A nemzetközi szórakoztatóipar legbefolyásosabb magazinjába bekerülni eddig egyetlen magyar könyvkiadónak sem sikerült – most azonban megtört a jég.

Június 28-án, szombaton éjjel osztották ki a Locus-díjakat Seattle-ben, a Science Fiction Museum and Hall of Fame-ben. A világ legjelentősebb SF magazinja, a Locus Magazine immáron több mint negyven éve ítéli oda díjait számos különböző kategóriában az év legjobb sci-fi, fantasy, dark fantasy, antológia, stb. műveit jutalmazva. Mivel a döntés során nem csupán a szakma, a kritikusok, de az olvasóközönség véleményét is figyelembe veszik (más SF irodalmi díj odaítélése során rendszerint csak egy-egy szakmai szempontot szokás figyelembe venni), ezért a Locus-díj vitathatatlanul az SF irodalom egyik legjelentősebb elismerése.

Idén a legjobb fantasy regényért járó díjat Neil Gaiman kapta az Óceán az út végén című remekművéért, míg non-fiction kategóriában Jeff VanderMeert tüntették ki a Wonderbook: The Illustrated Guide to Creating Imaginative Fiction című munkájáért. Ő egyébként idén ezzel a kiadvánnyal már a második komoly sikert éri el, tavasszal ugyanis a British Science Fiction Association is díjjal honorálta.

Jeff VanderMeer regénysorozata (melynek első két kötetéről már a Librarius is írt: Expedíció és Kontroll) kapcsán komoly magyar vonatkozású siker is elkönyvelhető: az Entertainment Weekly legutóbbi számában a Déli Végek-trilógia legjobb nemzetközi borítóit mutatták be, mely során az amerikai, angol, spanyol és lengyel kiadás mellett az Agave kiadó rendkívül egyedi és ötletes könyvborítója is részét képezte az összeállításnak. Ez valóban nagyon komoly eredmény, mivel a nemzetközi szórakoztatóipar legbefolyásosabb magazinjába bekerülni eddig egyetlen magyar könyvkiadónak sem sikerült. A Déli Végek-trilógia népszerűsége itthon és külföldön továbbra is töretlen: nemrég Stephen King a Twitterén azt írta, hogy imádja a történetet, mire az eladások ismét az egekbe szöktek. Nem csoda hát, hogy a Paramount Pictures máris dolgozik a misztikus sci-fi megfilmesítésen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top