Receptek ételekhez és életekhez

Dés Mihály: 77 pesti recept, Corvina Kiadó, 2014, 3490 Ft

Különleges könyv Dés Mihály új regénye, a 77 pesti recept. Nemcsak regény, hanem szakácskönyv is egyben, de talán a legpontosabban azzal írom le, ha szakácsregénynek nevezem. Mert valóban az. Nemcsak a receptek, hanem a szakács miatt is, akinek életéről a könyv első fele szól. Dés Magda, később Sütimama, a szerző édesanyja a könyv főszereplője, ő a legfőbb hozzávaló, a család összetartója, a legendássá vált ételek megalkotója, aki maga is legendává nőtte ki magát már életében, az ezen könyv által állított emléknek köszönhetően pedig örökre az is marad, azok számára is, akik személyesen nem ismerték, hanem csak most, a 77 pesti recept lapjain találkoztak vele.

A könyv tehát két részből áll:

egyrészt családregény, másrészt szakácskönyv, benne a regény részben is említett receptekkel, melyekhez bevezető és rövid, sokszor vicces kommentár is tartozik, hogy az olvasó ne csak végigfussa az elkészítendő ételhez szükséges hozzávalók sorát és az elkészítés módjának leírását, hanem hogy közben még szórakozzon is, és érezze, hogy ezekben a receptekben valóban ott van az, aki tökélyre fejlesztette őket. Sütimama ugyanis sokszor vett át, és alakított a maga és a családja szájíze szerint recepteket, melyeket másoktól, esetleg külföldről lesett el.

Mielőtt azonban az anyából Sütimama lett volna, hosszú időnek kellett eltelnie, és a hosszú idő sok-sok megpróbáltatást és gasztronómiai kalandozást tartogatott, nemcsak a leendő Sütimama, hanem az egész család számára is.

A regény végigkalauzol

minket Sütimama gyermekkorán, költözésein, házasságán, munkáin, betegségein, gyerekein, unokáin, utazásain, és természetesen receptjein.

A könyv rögtön Sütimama műhelytitkaival indul, aztán bevezet minket olyan rejtelmekbe, mint a gasztronómiai szentháromság és a kulináris tízparancsolat, és ebből aztán fokozatosan kibontakozik a történet, melyben elsősorban nem az ételé, hanem az anyáé a főszerep, aki karizmatikus egyéniségével és remek főztjével sokakat levett a lábáról.

Sütimama főztjének és személyiségének népszerűsége ekkor már bőven túlterjedt a családi körön. Soha nem volt az a szürke eminenciás típus, de azért az apám mindenható egyénisége mellett csak háttérbe szorult egy kissé. Vetélytárs nélkül és a rendkívül hálás új szerepkörben azonban elkezdett tarolni. Minden ismerős, barát, szomszéd, szerető ámult, hogy milyen hihetetlenül sok mindent képes csinálni, hogy milyen jópofa, vagány, okos, és persze, hogy milyen elképesztően jól tud főzni. A minőségi áttörést azonban az hozta, hogy kapcsolatba került Laci öcsém baráti körével. Az ő zenei csillagzata addigra már igencsak magasan járt, és udvartartásában a legjelesebb írók, festők, csepűrágók és zenészek nyüzsögtek. Jónéhány közülük feltétlen híve lett Sütimamának.

A könyv egyébként nemcsak családregény, hanem családi vállalkozás is egyben. Dés Mihály már a Pesti barokk írása közben tervezte ezt a regényt, ezért gyakran járt el édesanyjához egy kis kulináris továbbképzésre, emellett pedig a könyvet a szerző fia, Dés Marci rajzai illusztrálják, erősítve a könyv könnyed stílusát.

A 77 pesti recept, megható, humoros és élvezetes olvasmány, annak is, aki otthonosan érzi magát a konyhában, és annak is, aki még életében nem fogott fakanalat. Aki pedig a Dés család történetének végére érve megéhezne, bátran lapozzon tovább.

Megosztás: