+ Képzőművészet

Újrafestett Valóság 2.0

Fogyatékkal élő művészek kiállítása Brüsszelben.

Keresés a weben

Fogyatékkal élő belga és magyar kortárs művészek alkotásaiból nyílt kiállítás kedden a brüsszeli Balassi Intézetben.

Az Újrafestett Valóság 2.0 című kiállítás jellegzetessége, hogy a képek mellett nincs feltüntetve, hogy az alkotó milyen fogyatékkal él, így az érdeklődők attól függetlenül ítélhetik meg a mű művészeti értékét.

A kiállítás elsődleges célja, hogy rávilágítson közös értékeinkre, és hogy mindenki számára egyértelművé tegye: a fogyatékkal élő művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. A kiállítás-sorozat címe, az Újrafestett Valóság pedig utal arra, hogy a tárlat rendezői azt szeretnék, hogy a többségi társadalom egy új nézőpontból tekintsen a testi fogyatékkal élő művészekre és alkotásaikra – derül ki a rendezvény ismertetőjéből.

A március 28-ig megtekinthető brüsszeli tárlat egy sorozatba illeszkedik, amely a Balassi Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Galéria közös programja, fővédnöke pedig Soltész Miklós, a tárca szociális és családügyi államtitkára.

Soltész Miklós a brüsszeli megnyitón megköszönte a művészeknek mindennapi küzdelmüket, hogy irányt mutatnak és erőt adnak, és meghívta a belga művészeket, hogy az év végén, amikor minden műalkotás a budapesti Magyar Nemzeti Galériába érkezik, ők is jöjjenek el alkotásaikkal együtt Magyarországra.

A brüsszeli kiállítást Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője is támogatta, aki maga is siket. Kósa örömét fejezte ki, hogy a magyar kultúra házában anyanyelvén, magyar jelnyelven mondhat beszédet. Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a magyar alaptörvény a magyar kultúra részeként a magyar jelnyelvet is védelemben részesíti.

“Aki tagadja a jogot, hogy valaki az anyanyelvén fejezhesse ki magát, az tagadja a személy mögött álló kultúrát és a világképét is” – húzta alá a politikus, aki szerint a nyelv nemcsak kifejezési forma, hanem identitás is egyben, függetlenül attól, hogy szavakban vagy képekben ölt formát.

A megnyitó végén Vincze Tamás Ady Endre Egyedül a tengerrel és Pilinszky János Van Gogh imája című versének magyar jelnyelvi interpretációját adta elő, majd az estet a magyarul is kiválóan beszélő vak belga roma gitár- és hegedűművész, Tcha Limberger és Benjamin Clement gitárművész koncertje zárta.

A kiállítássorozat a Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programjának keretében valósult meg, és 2012-ben egy budapesti tárlattal kezdődött, amelyen ép és fogyatékkal élő kortárs képzőművészek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. A magyar fogyatékkal élő festők képei körbejárják Európát. Róma, Berlin, Bécs, Brüsszel, Stuttgart, Párizs, London, Helsinki, Moszkva, Prága és Isztambul is vendégül lát képeket. A magyar alkotók művei mindenhol helyi fogyatékkal élő művészek alkotásaival egészülnek ki, majd decemberben az összes festményt kiállítják együtt a Magyar Nemzeti Galériában.

3 hozzászólás

3 Comments

 1. Böszörményi Gy szerint:

  kár, hogy ebbe is belenyálaznak a politikusok, akik egyébként lazán ledarálják a rokkantakat az idióta, embertelen felülvizsgálati törvényükkel

  • Podmaniczky Szilard szerint:

   Miről szól ez a törvény?

   • Urbán-Szabó Béla szerint:

    Kedves Szilárd,
    az a törvény, amire Te gondolsz, az bizony az állatorvosiló esete. Ezen belül nagyon jól jelképezi a mai hatalomgyakorlás esetét, illetőleg a mai hatalomnak bizonyos társadalmi csoportok felé való viszonyulását.
    Ebben a helyzetben az érintett kör szereplői egyik pillanatról a másikra kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy a korábbi ellátásuk – ami ilyen 70-80ezer forint volt – harmadával, felével csökken, vagy meg is szűnik a teljes ellátásuk.
    Azt szoktam mondani, hogy ez egy mai magyar horror. Ilyet író nem biztos, hogy ki tud – ki tudna – találni.
    Az egész helyzetet úgyis tudom jellemezni, hogy e az út, az államilag garantált elszegényedés útja.

    Úi: A blogolásra még mindig nem látok lehetőséget.

    Üdv. Urbán-Szabó Béla – Gyula bátyó ismerőse, urambocsá barátja -, te is fiam Brutus.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top