Archív

Mán-Várhegyi Réka kapta a 2013-as JAKkendő-díjat

Mán-Várhegyi Réka 1979-ben született Szászrégenben (Reghin) a romániai Maros megyében. Kedvelt témái a társadalmi nemek, feminizmus, nemzet, kisebbségek és a múzeumi reprezentáció.

Ma délután átadták az Írók Boltjában a 2013-as JAKkendő-díjat, amelyet az idén második alkalommal ítélt oda a József Attila Kör (JAK) által felkért öttagú független szakmai kuratórium.

A JAKkendő-díj nyilvános pályázatára az idén közel negyven pályamű érkezett. A pályázatokat öttagú szakmai kuratórium értékelte, amelynek tagjai az idén Csordás Gábor, a Jelenkor kiadó főszerkesztője, Németh Gábor író, Turi Tímea költő, a Magvető kiadó szerkesztője, valamint a JAK-füzetek újonnan megválasztott sorozatszerkesztői, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós voltak. Az elismerő oklevelet ezúttal Németh Gábor adta át a díjazottnak.

A kuratórium 2013-ban Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen című novelláskötetét találta a legjobbnak. A díjazott pályamunka 2014-ben kiadásra kerül a JAK-füzetek sorozatban. A díjnyertes kötet szerzője pénzjutalomban is részesül a MrSale Öltönyüzlet és a MASZRE támogatásával.

Az idei pályázaton kifejezetten erős volt a mezőny, több igen magas színvonalú kötetnyi kézirat érkezett a JAKkendő-díj nyilvános felhívására. Mán-Várhegyi Réka kéziratán túl az idén Bartha Eszter, Bonczidai Éva, Falussy Móric, Harag Anita, Jassó Judit, Juhász Kristóf, Nagy Balázs, Papp-Zakor Ilka és Szabó Imola Julianna pályamunkája került a legjobbnak ítélt tíz közé.

Az évente odaítélt JAKkendő-díj célja, hogy kötettel még nem rendelkező, negyven év alatti prózaírókat segítsen a pályakezdésben. Pályázni novelláskötettel, kisregénnyel, regénnyel, vagy egyéb szépirodalmi prózai munkával lehetett.

A díjazottról

Mán-Várhegyi Réka 1979-ben született Szászrégenben (Reghin) a romániai Maros megyében. Budapesten él. Tanulmányait magyar nyelv és irodalom szakon kezdte, végül esztétikán és szociológián fejezte be. Főleg a kortárs irodalom- és társadalomelméletek érdekelik, és mindaz, amivel kultúratudomány címszó alatt találkozott. Kedvelt témái a társadalmi nemek, feminizmus, nemzet, kisebbségek és a múzeumi reprezentáció. Foglalkozott többek között kvalitatív kutatással, szerkesztéssel és fordítással. Jelenleg szerkesztőként dolgozik egy gyerekkönyvkiadónál. Prózát gyerekkora óta ír, de egy-két korai kivételtől eltekintve az utóbbi években kezdett publikálni. Írásait többek között az Irodalmi Szemle, a Kalligram, a Magyar Lettre International, a Mozgó Világ és a Műút folyóirat közölte. 2013-tól a JAK tagja.

A JAKkendő-díjról

JAKkendő-díj Magyarországon ritka és kivételes módon magánalapítású szépirodalmi díjként jött létre 2012-ben. A JAKkendő-díj alapító támogatója, a MrSale Öltönyüzlet, amely fontos céljának tartja a magyar kultúra és mindenekelőtt a fiatal kortárs magyar irodalom helyzetbe hozását. Békés Zoltán, a MrSale Öltönyüzlet ügyvezetője a JAKkendő-díj támogatójaként elkötelezett abban, hogy az elismerést évről-évre odaítéljék egy-egy pályakezdő magyar prózaírónak. A mindenkori JAKkendő-díjas szerző könyve a JAK-füzetek sorozatban lát napvilágot, és a díjhoz pénzjutalom is kapcsolódik. A JAKkendő-díj és a kapcsolódó projektek támogatói az MrSale Öltönyüzlet és a MASZRE.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top