Archív

Jelenetek egy vakondűző életéből

Fehér Béla regényében azért lett vakondűző a főszereplő, mert így utaztathatja az országban.vakondűző

Megtörtént esetet dolgoz fel Fehér Béla Jelenetek egy vakondűző életéből című új regénye, amely a Magvető Kiadónál jelent meg.

Egy útkeresés története – mondta Fehér Béla a 192 oldalas regényről. Az író felidézte, hogy a könyvben Ecsedi Gyula, egy Párizsból hazatelepülő férfi történetét írta meg.

Mint fogalmazott, a főhős, egy magas rangú pártfunkcionárius fia 1982-ben disszidál, ám a rendszerváltás után a hazatérés mellett dönt. „Megpróbál egzisztenciát teremteni, sokféle munkát elvállal, élete azonban nem több, mint lebegés, a régi világnak csak a romjait találja” – fogalmazott Fehér Béla, hozzátéve, hogy a visszaemlékezésekből kibomlik Ecsedi Gyula élettörténete is.

Megjegyezte, hogy egy ismerősétől hallotta a történetet, de nem tervezte, hogy könyvet ír belőle. Rámutatott arra, hogy a könyvben egyfajta mozaikszerű szerkezetet alkalmaz, ami nagy kihívást jelentett számára, hiszen nem tudta, működik-e majd az asszociációs láncra felfűzött történetmesélés.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen vakondűző foglalkozást adott főhősének, azt felelte, csak olyan munka jöhetett szóba, amely révén utaztathatja a szereplőt, hiszen így az a mai Magyarországra is reflektálhat. „Már semmi nem köti ide, ezért csődnek lát mindent” – jegyezte meg az író.

Fehér Béla szólt arról is, hogy bár egyes szám első személyben írta meg a regényt, csak a cselekmény helyszínei köthetők személyéhez. A választott elbeszélői mód segített neki abban is, hogy a regény hangvétele személyesebbé, önéletrajzhoz hasonlatosabbá váljon.

Fehér Béla 1949-ben született Debrecenben, író, újságíró. Első regénye, A kék autó 1990-ben jelent meg. 2008 óta műveit a Magvető Kiadó gondozza. Ekkor jelent meg újra a 2000-ben írt Filkó című regénye, 2009-ben a Lecsó című novelláskötete, 2011-ben a Cserna-Szabó Andrással közösen írt Ede a levesben című könyve, tavaly pedig a Kossuthkifli című regénye.

Ez utóbbiból Rudolf Péter rendezésében készült tévésorozat; az 1848/49-es szabadságharc alatt játszódó hatrészes széria 2014-ben lesz látható a közmédia képernyőjén.

Fehér Béla 2005-ben Prima-díjat, 2006-ban Joseph Pulitzer-emlékdíjat kapott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top