Archív

A magyar űrkutya a Holdra készül

World Space Week – A világűr hete alkalmából a múlt héten a világon mindenütt ismeretterjesztő programokat szerveztek. Szegeden annak lehettünk tanúi, hogy diákok lépnek kapcsolatba a magyar Puli nevű mini holdjáróval, kipróbálták, hogyan lehet azt irányítani. A Puli, alkotói reményei szerint két év múlva valóban eljut a Holdra.puli

Az ENSZ 2000 óta ünnepli a Világűr hetét minden évben október 4. és 10. között. Mindkét nap az űrkutatás történetének egy-egy mérföldkövére utal: 1957. október 4-én indult útjára az első ember készítette szatelit, a Szputnyik 1., 1967. október 10-én pedig hatályba lépett az a megállapodás, amely az űrkutatás békés felhasználásáról nyilatkozott. Az űrtudományos hét alkalmából 2013. október 5-én Szegeden azt tervezték, hogy a Puli I2.0 jelű prototípusát a szegedi Informatóriumból az Osztrák Űrfórum innsbrucki irányítóközpontjának vezetésével külföldi diákok irányítják.

A Puli Space a Google Lunar XPRIZE nemzetközi holdversenyének egyetlen magyar indulója. A Google Lunar XPRIZE győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen felküld a Holdra egy robotot, amelynek legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre. A Puli jelenleg mintegy 30 aktív főből álló csapatát javarészt fiatal szakemberek alkotják.

A harmincmillió dollár összdíjazású Google Lunar X PRIZE példa nélküli verseny, amely a világ minden táján kihívás elé állítja és inspirálja a mérnököket és a vállalkozókat, hogy kifejlesszék a robot alapú űrkutatás olcsó metódusait. A Google Lunar XPRIZE győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen felküld a Holdra egy robotot. A magyar önkéntesekből álló csapat terve, hogy 2015-ben Holdra jutassa roverét. Ha sikerrel veszik a Google versenyét, a Puli lenne az első magyar fejlesztésű űrszonda, amely idegen égitest felszínén landol.

Az első csapat elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második pedig ötmillió dollárt kap. Egymillió dollárban részesül az a csapat, amely ösztönzi a sokszínűséget az űrkutatás területén, négymillió dolláros bónusz díj jár azoknak a csapatoknak, amelyek további technikai feladatokat teljesítenek, például tízszer távolabbra jutnak, túlélik a dermesztő holdi éjszakát, vagy meglátogatják a korábbi holdmissziók helyszíneit. A díjakért tizenhét országból huszonkilenc csapata szállt versenybe.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában október 5-én mutatták be a Pulit. Az eredeti terv az volt, hogy osztrák diákcsoportok vezérlik az infomatóriumban kialakított „kenelben” a rovert, illusztrálva és kipróbálva, miként lehet a járművet távolról működtetni. A kísérlet felemásra sikeredett, az internetes kapcsolat nem jött létre, így nem maradt más hátra, minthogy a helyszínen izguló szegedi diákok irányítsák a rovert. A kísérletet végül is sikeresnek értékelték a megjelentek és a szervezők, hiszem a manőverezés és irányítás szempontjából lényegtelen kérdés, hogy a Puli 400 000 vagy 400 kilométer távolságból, vagy mint a mostani demonstráción, 4 méterről kapja a jeleket.

A magyar Puli Space Technologies küldetése olyan új technológiák kifejlesztése, melyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra, új dimenziókat nyitva és minőségi szolgáltatásokat kínálva olyan befektetőknek, akik a világűr üzleti lehetőségeinek kihasználása iránt érdeklődnek. Erre készülve képességeiket azzal kívánják demonstrálni, hogy legkésőbb 2015-ben saját készítésű egységet küldenek a Holdra, közben teljesítve a Google Lunar XPRIZE kihívását is. Az egység egy kereskedelmi forgalomban kapható rakéta segítségével fogja elérni a világűrt, majd önállóan folytatja útját a Hold felszínéig, leszállás után felderíti a közeli területeket. A projekt megvalósítható küldetési tervet igényel, továbbá a szükséges részegységek kifejlesztését, egy működő holdjáró megépítését és végül az űrbejutásának megoldását. A Puli Space Technologies kiemelten fontosnak tartja, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodásmódot és arra bátorítsa a diákokat, hogy természettudományos vagy műszaki pályát válasszanak.

(A cikkben Space Technologies tájékoztató anyagait használtuk fel.)

http://mission.oewf.org

http://www.ustream.tv/channel/puli-space—town-hall

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Space_Week

http://www.googlelunarxprize.org

Rendelj könyvetkényelmesen és

legalább 10%-kal olcsóbban

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top