Archív

Retorikai össztűz lesz a BMC-ben

A retorika nem egy poros könyv Arisztotelésztől, hanem egy kiélesített Magnum, legalábbis metaforikusan. Fiatal szónokok szópárbaja készül Budapesten 2013. október 18. pénteken 11.00 – 13.15 óra között a Budapest Music Center nagytermében (1093 Bp, Mátyás utca 8.) Ráadásul ez egy nemzetközi párbaj lesz, igazi felkészült szóforgatókkal, bár még egész fiatalok.Nemzetközi döntő most először Budapesten Kassai Viktor futballbíró fővédnöksége alatt – Kittemberger Dávid jelenti.

Debatte - vita

A Vitázik a világ ifjúsága közép-kelet-európai középiskolák némettanulói részére szervezett vetélkedő. A projekt célja, hogy a fiatalok elmélyültebben foglalkozzanak politikai és társadalmi témákkal, és eközben nyelvtudásuk is fejlődjön. A vetélkedő hozzájárul a fiatalok politikai képzettségéhez, és izgalmas tananyagot kínál a tanulóknak. A projekt támogatói a Goethe-Institut, az Erinnerung, Verantwortung und Zukunft Alapítvány, a Közhasznú Hertie-Alapítvány és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen.

Bátran képviselik ellentétes álláspontjaikat, kitűnő szónokok, és tudják, hogyan lehet megoldani izgalmas kérdéseket egy békés vitában: az a 16 fiatal, aki hazájában megnyerte a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vetélkedő országos döntőjét, októberben a budapesti Nemzetközi döntőre érkezik, hogy kiderüljön, ki a legjobb vitabajnok. A magyar, cseh, észt, lengyel, lett, litván, orosz és ukrán vitázókra október 14-18. között egy professzionális vitatréning vár, valamint gazdag és változatos kulturális programok, de mindenekelőtt izgalmas viták. A kvalifikációs fordulókon és az elődöntőben a tanulók a következő témákról cserélnek eszmét egymással: szervkivételhez való hozzájárulás szükségessége, külön védelem biztosítása a leleplező informátoroknak valamint állami ösztöndíjasok részére kötelező munkavállalás az anyaországban. „Kell-e bojkottálni a nagyszabású sportesemények megrendezését azokban az országokban, ahol megsértik az emberi jogokat?” Ezt a kérdést járja körül a záróvita, amelynek alapján a szakmai zsűri kiválasztja a nemzetközi győztest. „Aki tárgyilagos és fair marad, figyel a vitapartnereire, és megfelelő érvekkel védi meg az álláspontját, jó eséllyel nyerhet. De a többi versenyző is nyer, mert a vitázás során sok hasznos dolgot tanul és továbbfejlődik.”, nyilatkozta Szabó Gréta, a 2012-es Nemzetközi döntő győztese.

A VII. Nemzetközi döntő médiapartnerei az Origo.hu és a fluter – a politikai képzés szövetségi központjának ifjúsági magazinja.

Gruppenbild - csoportkp

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top